La basílica de Castelló d'Empúries té problemes estructurals "greus" i hi ha perill de "col·lapse", segons l'últim informe tècnic que s'ha fet a aquest edifici gòtic del segle XIII-XIV. El Bisbat de Girona s'ha compromès a actuar d'urgència per resoldre els punts més conflictius, com ara les columnes del campanar romànic -algunes estan a punt de quedar desfalcades- o els contraforts de l'absis, apedaçats amb totxanes malmeses. S'està treballant en un nou estudi que determini i quantifiqui les obres de major urgència, un fet que ha tranquil·litzat a l'Ajuntament i al rector que des de fa un temps venien alertant de la precarietat en què es trobava la coneguda popularment com 'la catedral de l'Empordà'.

Aquesta setmana, el Bisbat de Girona els ha confirmat que faran obres en caràcter d'urgència, tot i que no s'ha entrat en més detall a l'espera dels resultats de l'informe tècnic que ja s'està duent a terme. També caldrà consultar-ho amb el Departament de Cultura, que haurà de donar el seu vistiplau. El que sí els han explicat és que no es podrà assumir tota l'obra de cop i que s'haurà de fer per fases.

Segons reconeix el rector de la basílica, la situació és "preocupant" però no es pot parlar d'un risc imminent de que l'edifici s'esfondri. El mossèn Ferran porta temps observant quins són els punts més degradats i subratlla dos fronts molt clars, el campanar romànic i els contraforts i arcbotants que sostenen la nau central. El primer element ja té columnes apuntalades però cal consolidar-les de forma definitiva, ja que l'erosió de la pedra ha fet que algunes de les columnes s'estan desfalcant i per tant podrien arribar a caure. Pel que fa als contraforts, i molt especialment els arcbotants, aquests estan apedaçats amb totxanes com a mesura de reforç des dels anys seixanta però ara aquest material també s'ha anat debilitant.

Per altra banda, es produeixen despreniments de pedres grans com una mà i per tant hi ha ha "perill per a vianants i feligresos" com apuntava l'informe tècnic que es va elaborar des de l'Ajuntament. També s'observa com alguns elements decoratius, com ara gàrgoles i molt especialment els pinacles, també estan molt degradats.

"La pedra està malalta"

La pedra amb què es va construir la basílica està "malalta", segons el mossèn Ferran. Així li ho va explicar l'últim constructor que va visitar l'edifici. La proximitat amb el mar fa que la salinitat erosioni el material i requereixi un tractament especial. "Per això cau a talls", explica, que recorda que aquí també bufa amb força la tramuntana. Els excrements els coloms tampoc ajuden a la conservació.

Solucionar aquestes problemàtiques suposa diners i ara no és un bon moment per aconseguir finançament. Per això, tant l'Ajuntament com el rector valoren molt positivament que el Bisbat hagi vist la necessitat d'actuar-hi amb urgència. "No es pot arribar a tot i les persones s'han de prioritzar a les pedres", reconeixia aquest matí durant una visita. Per altra banda, ha recordat que aquesta basílica és "preocupació de tothom" des de fa temps i ha posat l'exemple de l'actuació que el Bisbat de Girona va fer fa uns anys i que va permetre preservar en bon estat les figures dels deixebles que formen part de la portalada de la basílica, un dels elements més destacats, juntament amb el retaule d'alabastre -es diu que Gaudí s'hi va inspirar per fer la Sagrada Família- la pica baptismal del segle XI i l'orgue de finals de l'Edat Mitjana.

Un altre exemple més recent. Una família suïssa va fer una donació de 6.000 euros per pagar la reparació de les goteres que hi havia al teulat. Per al rector, "ja s'han anat fent coses però no al ritme que necessita la basílica". Arribats a aquest punt, confien que altres administracions, institucions o fins i tot particulars puguin fer aportacions per tal que 'la catedral de l'Empordà' llueixi en les millors condicions. "Arribarem a tots els nivells", assegura la regidora de Patrimoni del municipi, Antònia Carbonell, que subratlla que cal seguir avançant en la seva restauració. Calculen que podrien fer falta uns 2 MEUR en total.