La important retrospectiva que el Centre Pompidou de París dedica a l'artista empordanès Salvador Dalí fins al març ha venut una mitjana de 6.700 entrades des del dia de la seva inauguració, el passat 21 de novembre.

La tirada del pintor de Figueres entre el públic que visita l'equipament parisenc, juntament amb l'èxit de dues exposicions temporals més, en aquest cas dedicades a Henri Matisse i Gehrard Richter, han fet que el Centre Pompidou batés el seu rècord de visitants i hagi atret 3,8 milions de persones durant aquest 2012.

La dada, facilitada per la direcció del centre cultural a falta de pocs dies per clausurar l'any, suposa un increment del 6 per cent respecte al passat exercici i supera des del passat 17 de setembre els 3.611.693 de persones que van visitar el museu parisenc el 2011, segons indica el Pompidou en un comunicat.

La direcció del museu, que recorda que en els últims sis anys ha doblat el nombre de visitants anualment, respon a l'"èxit excepcional del programa d'exposicions temporals", tot i que reconeix que la caiguda de subvencions obligarà a "sacrificar exposicions" futures per salvaguardar-ne la qualitat.

Aquest any, tres grans mostres han dominat la programació del centre d'art modern i contemporani més important de París. Es tracta de Matisse, Paires et sèries, on s'explorava el concepte de repetició en l'obra del fauvista i que va seduir 495.9500 visitants, una ?retros?pectiva de 149 treballs del pintor alemany Richter que va atreure 425.000 persones, i la mostra dedicada a Dalí, una de les més completes realitzades fins al moment de l'artista de Figueres, que un cop surti de París es traslladarà a Madrid.

En total, la retrospectiva daliniana recull dos centenars d'obres procedents d'institucions, col·leccions privades i dels tres dipositaris del llegat Dalí: la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres, el Salvador Dalí Museum de St. Petersburg (Florida) i el Museu Reina Sofia de Madrid, que uneixen esforços per mostrar al públic una visió global de tan polièdrica figura. Olis, dibuixos, escultures, objectes, documents i projeccions formen part del recorregut que proposa el Centre Pompidou per homenatjar l'artista, a qui ja va dedicar una àmplia exposició ara fa 33 anys, i que ja ?l'any 79 va assolir una xifra rècord de visitants per a l'equipament.

L'exposició es proposa revalorar el Dalí pensador, escriptor i creador d'una particular visió del món. Contribueixen a la seva excepcionalitat préstecs d'institucions de primer ordre, com el MOMA de Nova York, que ha cedit La persistència de la memòria; el Philadelphia Museum of Art, que ha deixat Construcció tova amb mongetes bullides (Premonició de la guerra civil) i la Tate Modern, d'on ve Metamorfosi de Narcís.

Qui visiti l'exposició tampoc es perdrà El gran masturbador, conservada habitualment al Museu Reina Sofia de Madrid, o la instal·lació del sofà-llavis dedicada a Mae West. Per descobrir-ho, haurà d'entrar a l'exposició per un ou,símbol bàsic de la creació daliniana, i sortir-ne per un laberint enrevessat i cargolat com el propi cervell de l'artista.