L'hora en què fa l'àpat principal influeix en la pèrdua de pes, segons un estudi realitzat per professors de la Universitat de Múrcia en col·laboració amb científics de les universitats nord-americanes de Harvard i Tufts.

Marta Garaulet, catedràtica de Fisiologia de la Universitat de Múrcia i investigadora principal del treball, que es publica aquest mes a la revista International Journal of Obesity, assenyala que "els resultats indiquen que les persones que mengen tard l'àpat principal del migdia -després de les tres de la tarda- mostren una pèrdua de pes significativament menor que els que dinen abans d'aquesta hora".

Per avaluar el paper de l'hora de l'alimentació, els investigadors de l'estudi van analitzar un grup format per 420 participants amb sobrepès que van seguir durant vint setmanes un tractament d'aprimament basat en la dieta mediterrània.

El grup va ser dividit entre els que menjaven abans de les 3 i els que ho feien després, d'acord amb el moment del dinar, que constitueix a Espanya el 40 per cent de les calories diàries totals.

Els investigadors recalquen també que l'horari de l'esmorzar i el sopar -menjars menys abundants i menys energètics- no va influir en la pèrdua de pes.

El treball examina igualment altres factors que tenen un paper a l'hora de baixar pes, com ara la ingesta d'energia o les hormones de la gana i la durada del son.

La investigació ha comptat amb el suport de diferents organismes i institucions, com el Ministeri de Ciència i Innovació i la Regió de Múrcia, a través de la Fundació Sèneca.