L'agenda cultural a Catalunya durant el 2013 es veurà marcada per la celebració de l'Any Espriu, ja que es commemora el centenari del naixement de l'escriptor, poeta i dramaturg a Santa Coloma de Farners.

L'esdeveniment, que va ser anunciat pel president de la Generalitat Artur Mas en el discurs de Cap d'Any, s'obrirà oficialment al Palau de la Música de Barcelona el proper dia 23 de gener.

Durant tot ?l'any s'organitzaran actes de caràcter cultural, cívic i participatiu amb la finalitat d'homenatjar i divulgar l'obra de l'autor de Cementiri de Sinera. Exposicions, concerts i espectacles teatrals posaran en relleu la figura d'un escriptor que es va convertir en símbol de la resistència i de la reconstrucció ciutadana d'un país, no en va el lema de l'Any Espriu serà "Ens mantindrem fidels", recollint l'esperit de la frase que va escriure "Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'un poble".

Entre aquests actes destaquen exposicions al CCCB i al centre Arts Santa Mònica de Barcelona, a la Casa de Cultura de Girona i un homenatge popular el 10 de juliol, data de naixement de l'escriptor, al municipi d'Arenys de Mar, al Maresme, poble que va convertir en el seu univers literari sota el nom de Sinera. Santa Coloma de Farners, lloc de naixement del poeta, escriptor i dramaturg, també serà escenari d'alguns dels actes programats durant l'Any Espriu, del qual és comissari Xavier Bru de Sala.

Si alguna cosa marcarà l'any 2013, però, serà la situació econòmica. Com l'any passat, i a l'espera de la nova llei del Mecenatge, la crisi seguirà pivotant sobre l'activitat cultural, cosa que provocarà tancaments temporals com el del Teatre Lliure de Barcelona, que abaixarà el teló els mesos de juny, juliol i agost a causa de la reducció pressupostària.

Dins de l'àmbit musical, sobresurten el concert que oferirà el 16 de març a Barcelona l'ídol juvenil Justin Bieber, poc després del llançament del seu nou disc el 2013, a més d'actuacions de Rihanna, Blur, Pet Shop Boys o Muse.

En l'apartat gironí, com sempre, l'activitat musical es concentrarà als mesos de juliol i agost, coincidint amb els festivals de la Costa Brava. El festival dels Jardins de Cap Roig de Calella de Palafrugell, el del Castell de Peralada i el més veterà de tots, el festival de la Porta Ferrada, que ha estès la commemoració del seu cinquantè aniversari l'any passat a aquest 2013, centraran el gruix d'actuacions destacades.

Uns mesos abans, a l'abril, la ciutat de Girona acollirà la primera edició del festival Strenes, una nova cita cultural per divulgar les primícies musicals de la temporada a Catalunya. L'objectiu del nou certamen, segons va explicar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, durant la presentació de Strenes la setmana passada, és convertir la ciutat en una parada obligatòria per als músics catalans que estrenin projecte, repetint el model d'èxit del Temporada Alta de Girona i Salt, que encara la seva 22a edició amb un doble repte.

Per una banda, la seva internacionalització amb una petita sucursal a Buenos Aires que es celebrarà al febrer, i per l'altra, mantenir el nivell tot i haver perdut la part de finançament provinent de Madrid.

I és que l'Estat ha abandonat els festivals gironins a la seva sort, eliminant dels pressupostos del 2013 les partides destinades a quatre de les grans cites de la temporda cultural a la demarcació. Surten dels comptes de l'Estat el festival de Peralada, que al 2012 va rebre 62.370 euros; Temporda Alta, que en la seva darrera edició va percebre 89.000 euros; el festival de Músiques de Torroella de Montgrí, amb 59.400 euros l'any passat, i el de Porta Ferrada (73.070 euros), que recentment obrirà un concurs per privatitzar-ne la gestió.

Dalí, de París a Madrid

Picasso, amb una mostra monogràfica d'autoretrats del pintor, i el desaparegut Antoni Tàpies, amb una retros?pectiva, centraran les exposicions més destacades a Barcelona, però serà Salvador Dalí qui protagonitzi la mostra més rellevant de l'Estat.

La retrospectiva més completa del figuerenc canviarà el Centre Pompidou de París, on ha venut unes 6.700 entrades diàries des de la seva inauguració al novembre, per Madrid. A partir del 24 d'abril, dues-centes obres de l'artista -entre les quals hi ha La persistència de la memòria, El gran masturbador i la instal·lació del sofà-llavis dedicada a Mae West- seran la joia més preuada que protegirà les parets del Museu Reina Sofia.