El Museu Etnogràfic de Ripoll exposarà de manera permanent una reproducció en facsímil de la Bíblia de Rodes, que va ser escrita a l'escriptori del Monestir de la capital del Ripollès durant el primer quart del segle XI.

L'original d'aquest document es troba a la Biblioteca Nacional de París i, ara, el bisbat de Vic ha cedit una reproducció de la bíblia al consistori ripollès.

Aquesta exposició -un dels primers actes que celebra la polació com a capital de la cultura catalana del 2012- es complementarà amb la de la reproducció de la Bíblia de Ripoll, escrita també durant el segle XI a l'escriptori del Monestir. El facsímil fa deu anys que és propietat municipal i s'exposa al conjunt monàstic, però el còdex original es troba a la Biblioteca del Vaticà.

Precisament al ple municipal del mes de novembre, l'Ajuntament de Ripoll va aprovar per unanimitat demanar el retorn a la població de les dues Bíblies, la de Rodes i la del Vaticà, per tal de poder disposar d'aquests llibres manuscrits i considerats com autèntiques joies bibliòfiles durant l'any de capitalitat cultural.