L'actriu francesa Brigitte Bardot, coneguda defensora dels animals, va anunciar ahir la seva intenció de demanar la nacionalitat russa, com ha fet Gérard Depardieu, davant la decisió de les autoritats franceses d'aplicar l'eutanàsia a dos elefants a Lió.

"He pres la decisió de demanar la nacionalitat russa per fugir d'aquest país que no és més que un cementiri d'animals", va afirmar indignada Bardot, en un comunicat de la seva fundació.

El va justificar davant la "covardia i la impudícia dels que tenen el poder" i han decidit "matar els elefants Baby i Nepal, tot i les nombroses propostes enviades per la meva fundació" per salvar-los. Les autoritats al·leguen que la seva decisió té relació amb la intenció d'evitar una propagació de tuberculosi.

Dimarts passat, l'actriu ja s'havia dirigit en una carta pública al president francès, François Hollande, perquè s'impedís l'eutanàsia d'aquests dos animals, propietat del circ Pinder, que es troben al parc de la Tête d'Or de Lió, "potencialment tuberculosos". El prefecte de la regió va decidir llavors suspendre el sacrifici de tots dos elefants a l'espera que el Consell d'Estat es pronunciï sobre la seva sort. L'eutanàsia havia estat decretada pel Tribunal Administratiu de Lió, davant la situació sanitària en què es trobaven.

L'actriu, que va carregar contra el lloc on havien estat confinats "després d'haver estat explotats en condicions escandaloses pel circ Pinder", es comprometia a què la seva fundació tingués cura d'ells, com ha fet amb altres animals.

La demanda de nacionalitat russa de Bardot arriba després de la polèmica generada per Depardieu, que l'ha obtingut per un procediment especial del president rus, Vladímir Putin, després d'haver traslladat la seva residència fiscal a Bèlgica per beneficiar-se d'un tracte molt més favorable en aquest país per als milionaris com ell. L'actor, que fuig així d'un nou impost per a rics que vol instaurar el Govern d'esquerres, es va queixar el mes passat del tracte rebut, en particular per part del primer ministre, Jean-Marc Ayrault, que havia qualificat el seu exili fiscal de "menyspreable".