El Rei celebra el seu 75è aniversari en privat i a punt per tornar a treballar

L'austeritat centra la celebració en un any marcat per la crisi, el viatge a Botswana i el cas Nóos

 
A l´abril, el Rei es va fracturar el maluc en una caiguda a Botswana.
A l´abril, el Rei es va fracturar el maluc en una caiguda a Botswana.  diari de girona

MADRID | EFE/DDG El Rei celebra avui en privat el seu 75è aniversari, preparat per reprendre demà la seva activitat pública al Palau Reial amb motiu de la Pasqua Militar, i no convocarà cap commemoració oficial d'aquest aniversari, en línia amb els criteris d'austeritat que aconsella la conjuntura econòmica, segons explica la Casa Reial.
Fa cinc anys, el Rei va celebrar el seu 70è aniversari en privat durant la jornada de l'aniversari, però quatre dies més tard va convocar a gairebé 500 convidats, la majoria d'ells figures destacades durant les tres dècades del seu regnat, a un sopar oficial al Palau del Pardo, en què Joan Carles va estar acompanyat per tota la seva família.
Entre els convidats a aquella celebració hi havia una part important dels que van fer possible la transició a la democràcia, com Manuel Fraga o Santiago Carrillo, dos dirigents polítics radicalment enfrontats durant el franquisme i la reconciliació dels quals va simbolitzar la de les dues Espanyes dividides per la Guerra Civil.
Tots dos van morir l'any passat, amb vuit mesos de diferència, i la Corona va mostrar en els dos casos la seva proximitat i solidaritat davant el dol: el Príncep d'Astúries va presidir el funeral de Fraga al gener i els Reis van protagonitzar una visita al domicili de Carrillo, en la que van donar consol a la família del líder comunista que va acceptar la Monarquia a Espanya.
Pocs mesos després d'aquell sopar a El Pardo de 2008, l'última celebració oficial d'un aniversari del Rei, Espanya va entrar en recessió i, des de llavors, la crisi econòmica ha condicionat la vida del país i les seves institucions, entre elles la Corona, que ha passat a dedicar una part fonamental de les seves activitats a donar suport als sectors més afectats ia promoure l'ocupació i el creixement.
També la família reial ha patit en aquests últims anys els efectes d'altres crisis: el gener del 2010 la Infanta Elena i Jaime de Marichalar van completar el procés del seu divorci i el desembre de 2011 la Casa del Rei va apartar de les activitats oficials al duc de Palma, Iñaki Urdangarin, per la seva conducta "no exemplar" després de ser imputat per suposades irregularitats en el cas Nóos.
La polèmica generada a l'abril de 2012 pel viatge del Rei a Botswana, on es va fracturar el maluc en una caiguda mentre estava caçant elefants, va obrir una altra crisi, que es va considerar tancada després de lescèlebres paraules de perdó a la sortida de l'hospital.
Aquella intervenció quirúrgica, a la qual va seguir una altra pocs dies després per resoldre una luxació, se sumava a l'extirpació d'un nòdul pulmonar benigne al maig de 2010 i a dues operacions de menor importància al llarg del 2011, per implantar una pròtesi al genoll dret i solucionar un trencament del tendó d'Aquil·les al peu esquerre.
En totes aquestes ocasions va haver d'afrontar els debats sobre la seva salut amb contínues demostracions que podia reprendre amb normalitat les seves tasques habituals i, quan els metges li van aconsellar sotmetre's a una nova intervenció al maluc després del seu viatge a l'Índia de l'octubre passat, va decidir ajornar l'operació per no deixar d'atendre els seus compromisos com a amfitrió de la Cimera Iberoamericana.
Contra polítques rupturistes
D'altra banda, el Rei es troba "en bona forma, amb energia" i "il·lusió per seguir endavant", preocupat per l'atur i per "les intransigències que comporten maximalismes" i "polítiques rupturistes", i considera que "queda camí per recórrer" en la igualtat dels espanyols i en "la vertebració de l'Estat".
En una entrevista del veterà periodista Jesús Hermida -coetani del Rei- a TVE, amb ocasió del 75è aniversari del rei Joan Carles, el cap de l'Estat subratlla que li "fa mal, moltíssim" que "els joves hagin de sortir fora d'Espanya a buscar feina" i, sobre les possibilitats del país per superar la crisi econòmica, afirma: "Junts podem".
"També, a part del treball, veig les intransigències que comporten maximalismes i potser polítiques que no ens convenen molt, que són polítiques rupturistes", adverteix el cap de l'Estat, abans d'afegir: "Crec que en aquests moments a Espanya no li convé res; convé unitat i que estiguem tots units a un futur i a una idea".

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema