La tardor barcelonina és el títol d'una inclassificable novel·la del filòsof i escriptor Francesc Pujols (1882-1962) que Fèlix Pons ha adaptat per al teatre i s'estrenarà el 10 de gener a La Seca Espai Brossa de Barcelona. Amb motiu del cinquantè aniversari de la mort de l'autor, un dels mestres del figuerenc Salvador Dalí, Pons, que és l'actor protagonista, al costat del músic Jordi Busquets, ha volgut recuperar aquesta desconeguda i inclassificable obra, que reflexiona amb humor i lucidesa sobre temes recurrents com el doble, la impossibilitat de l'amor, el suïcidi i el fet català, entre d'altres qüestions.

Amb una combinació de text, arts visuals i música en directe, respecta el text original però l'adapta amb una posada en escena contemporània que vol destacar la fascinació de Pujols pel somni, la fantasia, l'humor, la mescla de gèneres i la transgressió.

Una fascinació que compartia amb Salvador Dalí, un dels seus alumnes destacats. A través d'ell, les lliçons de Pujols s'incorporarien oficialment a les avantguardes artístiques, anys més tard, amb la fundació del surrealisme a París. Dalí sempre va considerar Pujols un mestre, de qui va copiar maneres i llenguatge i a qui va dedicar l'escultura que presideix l'entrada del Museu Dalí a Figueres.

Poeta fugitiu

El protagonista de la novel·la és un jove poeta que crema la seva masia i la seva estimada. Transvestit de dona per evitar la justícia, agafa el tren cap a Barcelona, on troba una doble de la seva estimada que parla en rus i un comerciant català que s'enamora d'ell(a).

Així comença un periple que el portarà del poble a Barcelona i viceversa mentre es debat entre qüestions filosòfiques i el suïcidi.

En l'adaptació de Fèlix Pons el poeta ha estat transformat en un jove artista.

L'espectador podrà entrar al taller de l'artista, on aquest explica la seva història impossible, desgrana les seves reflexions i executa la seva performance-conte amb la companyia d'un guitarrista.