Imaginin que, un dia qualsevol, s'assabenten que la coneguda sala de concerts La Mirona de Salt, on es desenvolupa des de fa anys el Black Music Festival, ha decidit incloure en la seva programació una formació musical lligada al moviment neonazi. Imaginin per uns instants quina seria la reacció de la major parts dels qui, habitualment o ocasionalment, trepitgen les instal·lacions de la sala de concerts més popular de les comarques gironines. Seria un fet inexplicable i, d'altra banda, impossible en el cas de La Mirona.

El local Black Note Club, molt popular a València per ser un referent de la música jazz, blues, soul o rock'n roll, ha estat aquesta primera setmana de l'any l'epicentre d'una forta polèmica, en haver programat per al proper divendres 11 de gener, l'actuació dels italians Killer Sorpresa. La banda, que agafa el seu nom fent un macabre joc de paraules amb la coneguda marca d'ous de xocolata, és coneguda arreu d'Europa per formar part del moviment neonazi RAC (Rock Against Comunism). Els seus concerts acostumen a congregar un gran nombre de cap rapats i els seus membres no dubten a fer salutacions feixistes en tot moment.

La reacció de les plataformes socials, així com de molts dels habituals de la sala, no es va fer esperar just després que es conegués la notícia. Tot i això, en un primer moment, els responsables de la sala es van defensar, tot al·legant que "ens dediquem a la música i només a la música, sense entrar en coses de politiqueria". "Jo venc copes i poso músics; sóc apolític" va arribar a afirmar el gerent del local, Germán Valenzuela. Però l'allau de crítiques rebudes i la decisió d'artistes com Arthur Caravan de suspendre el seu concert a la sala, tot explicant que "amb gent capaç de programar activitats nazis no volem tractes" o l'anunci de la discogràfica Malatesta Records de no programar-hi cap dels seus artistes, van fer canviar d'opinió a la direcció.

Divendres van emetre un nou comunicat en el qual anunciaven la seva suspensió, lamentant la polèmica suscitada. No obstant això, la banda neonazi estudia fer el concert en un altre espai. Ara queda per veure si tot plegat passarà factura al local. Les xarxes socials segueixen bullint amb crítiques contra la falta de contundència dels seus responsables, i molts dels seus habituals ja han anunciat que no hi pensen tornar, tot i la rectificació.