El llibre de poemes d'amor Idilios, que el poeta Juan Ramón Jiménez (1881-1958) va escriure el 1912 dedicat a la seva esposa Zenobia Camprubí, veurà la llum per primera vegada aquest mes de gener.

Publicat per l'editorial La Isla de Siltolá, amb pròleg d'Antonio Colinas i amb la introducció, edició i estudi de la professora i experta juanramoniana Rocío Fernández Berrocal, Idilios inclou 98 poemes, dels quals 38 són totalment inèdits. La resta havia aparegut de forma fragmentària i dispersa en diferents publicacions amb transcripcions dispars.

El poeta i premi Nobel de 1956 va deixar iniciada la preparació d'aquesta obra en les carpetes que es troben a la Sala Zenobia-Juan Ramón Jiménez de Puerto Rico amb instruccions molt clares per a la seva publicació. A la carpeta hi havia els manuscrits dels textos, portades, la dedicatòria i la divisió de l'obra en Idilios clásicos i Idilios románticos. Els primers eren poemes dedicats als amors passats i els segons anaven dirigits a la seva esposa Zenobia a qui va conèixer el 1912.

El mateix Juan Ramón Jiménez va assenyalar que els textos de la seva obra de poemes, Idilios, es caracteritzen per tenir "brevetat, gràcia i espiritualitat". La primera part del llibre té un caràcter més carnal i sensual i en la segona l'amor es fa idíl·lic després de conèixer Zenobia.

Dècada prodigiosa del poeta

"In Memoriam / Z.C.A, / morta per l'amor". Així resa la dedicatòria de Joan Ramon a Zenobia a Idilios. "L'idil·li ets tu", diu el poeta en referència a Zenobia Camprubí. Un volum que per a Antonio Colinas, segons escriu en el pròleg, podria resumir aquesta dècada prodigiosa del poeta i que Fernández Berrocal anomena la "cruïlla clau", que és la que va del 1908 al 1917.

Una dècada que té l'origen en els dies de retir de l'autor de Platero y yo a Moguer, i que es tanca amb Diario de un poeta recién casado, escrit durant el seu viatge a Amèrica per casar-se amb Zenobia i que va suposar un punt d'inflexió en la seva poesia. "Precisament ara, davant aquesta bella i acurada edició de Idilios, podríem pensar que aquest és precisament el llibre que resumeix aquesta dècada prodigiosa", escriu Colinas, que assenyala que "ens trobem davant un altre dels més grans llibres emblemàtics del poeta de Moguer.

A part d'aquesta publicació, pròximament està previst que arribi a les llibreries l'obra Vida, un inèdit autobiogràfic del poeta espanyol, que fins al moment ja ha donat molt de què parlar.