El llibre ´Idilios´ treu a la llum poemes inèdits d´amor de Juan Ramón Jiménez

L'obra del poeta espanyol inclou 98 poemes, dels quals 38
eren desconeguts fins ara

 

MADRID |EFE/DDG El llibre de poemes d'amor Idilios, que el poeta Juan Ramón Jiménez (1881-1958) va escriure el 1912 dedicat a la seva esposa Zenobia Camprubí, veurà la llum per primera vegada aquest mes de gener.
Publicat per l'editorial La Isla de Siltolá, amb pròleg d'Antonio Colinas i amb la introducció, edició i estudi de la professora i experta juanramoniana Rocío Fernández Berrocal, Idilios inclou 98 poemes, dels quals 38 són totalment inèdits. La resta havia aparegut de forma fragmentària i dispersa en diferents publicacions amb transcripcions dispars.
El poeta i premi Nobel de 1956 va deixar iniciada la preparació d'aquesta obra en les carpetes que es troben a la Sala Zenobia-Juan Ramón Jiménez de Puerto Rico amb instruccions molt clares per a la seva publicació. A la carpeta hi havia els manuscrits dels textos, portades, la dedicatòria i la divisió de l'obra en Idilios clásicos i Idilios románticos. Els primers eren poemes dedicats als amors passats i els segons anaven dirigits a la seva esposa Zenobia a qui va conèixer el 1912.
El mateix Juan Ramón Jiménez va assenyalar que els textos de la seva obra de poemes, Idilios, es caracteritzen per tenir "brevetat, gràcia i espiritualitat". La primera part del llibre té un caràcter més carnal i sensual i en la segona l'amor es fa idíl·lic després de conèixer Zenobia.

Dècada prodigiosa del poeta
"In Memoriam / Z.C.A, / morta per l'amor". Així resa la dedicatòria de Joan Ramon a Zenobia a Idilios. "L'idil·li ets tu", diu el poeta en referència a Zenobia Camprubí. Un volum que per a Antonio Colinas, segons escriu en el pròleg, podria resumir aquesta dècada prodigiosa del poeta i que Fernández Berrocal anomena la "cruïlla clau", que és la que va del 1908 al 1917.
Una dècada que té l'origen en els dies de retir de l'autor de Platero y yo a Moguer, i que es tanca amb Diario de un poeta recién casado, escrit durant el seu viatge a Amèrica per casar-se amb Zenobia i que va suposar un punt d'inflexió en la seva poesia. "Precisament ara, davant aquesta bella i acurada edició de Idilios, podríem pensar que aquest és precisament el llibre que resumeix aquesta dècada prodigiosa", escriu Colinas, que assenyala que "ens trobem davant un altre dels més grans llibres emblemàtics del poeta de Moguer.
A part d'aquesta publicació, pròximament està previst que arribi a les llibreries l'obra Vida, un inèdit autobiogràfic del poeta espanyol, que fins al moment ja ha donat molt de què parlar.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cinema


Daniel Craig tornarà a posar rostre a l'agent 007.
Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

L'actor continuarà sent el rostre de l'agent 007 en el nou lliurament de la saga, però per última...

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

El cineasta admet que els productors i fins i tot la seva dona el van dissuadir de la seva idea

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

La cinta recapta 60 milions de dòlars i supera la fantasia romàntica 'The Mermaid'

Un videojoc especial

Un videojoc especial

Steven Spielberg ha dirigit l'esperada adaptació cinematogràfica de la novel·la «Ready player...


Enllaços recomanats: Premis cinema