Les pel·lícules Blancaneu i El bosc surten com a favorites en la V edició dels Premis Gaudí, que concedeix l'Acadèmia del Cinema Català, i tenen el nombre més elevat de nominacions. En la lectura de les nominacions, realitzada ahir a La Pedrera pels actors Santi Millán i Letícia Dolera, Blancaneu va ser el film que amb més candidatures, dotze, que inclouen els premis a millor pel·lícula en llengua catalana, millor director, millor actriu protagonista per a dos dels seus protagonistes, millor guió i millor muntatge.

Amb una nominació menys, onze, El bosc competirà per les estatuetes al millor film en llengua catalana, millor protagonista masculí i femení, millor actor secundari, millor guió i millor muntatge.

Després de Blancaneu i El bosc, figuren entre les cintes amb més nominacions, Els nens salvatges (8), Fènix 11-23 (7), Lo imposible (6), REC3. Génesis (6), Una pistola en cada mano (6), Les aventures de Tadeu Jones (4) i The Pelayos (4).

En la present edició, 30 produccions de les 89 pel·lícules inscrites han estat finalment nominades en alguna de les 22 categories dels premis, que es lliuraran en una gala el 3 febrer que ve al Barcelona Teatre Musical (BTM), presentada pel periodista i humorista Andreu Buenafuente.

Dirigida per Pablo Berger, Blancaneu ofereix una nova visió del popular conte dels germans Grimm, ambientada al sud d'Espanya en els anys 20. El film de Berger opta a dotze estatuetes, entre elles millor pel·lícula en llengua catalana, director, millor protagonista femenina (Maribel Verdú i Ángela Molina), millor direcció artística, millor música original, millor fotografia i millors efectes especials.

Competeixen pel Gaudí al millor film en llengua catalana Blancaneu, El bosc, d'Oscar Aibar, Els nens salvatges, de Patricia Ferreira, i Fènix 11-23, de Joel Joan -president de l'Acadèmia- i Sergi Lara.

REC3. Génesis, de Paco Plaza, Red Lights, de Rodrigo Cortés, The Pelayos, d'Eduard Cortés, i Una pistola en cada mano, de Cesc Gay, competeixen pel premi a la millor pel·lícula en llengua no catalana.

Opten al Gaudí al millor director Juan Antonio Bayona (Lo imposible), Pablo Berger, Cesc Gay i Joel Joan-Sergi Lara.

Un jove gironí al palmarès

Els nominats al Gaudí al millor actor protagonista són Àlex Brendemühl per El bosc, el gironí Nil Cardoner i Àlex Casanovas per Fènix 11-23 i Àlex Monner per Els nens salvatges; i a la millor actriu protagonista, a més de Molina i Verdú, Marina Comas per Els nens salvatges, i Maria Molins per El bosc.

Les nominacions a la millor pel·lícula documental són per a Al fossat, de Ricardo Íscar; Hollywood Talkies, d'Oscar Pérez i Mia de Ribot; Jordi Dauder, la revolució pendent, d'Antoni Verdaguer; i Pepe & Rubianes, de Manuel Huerga. En la casa, de François Ozon; El Havre, de Aki Kaurismaki; Intocable, d'Olivier Nakache i Eric Toledano; i Lo imposible, de Juan Antonio Bayona, són les nominades a la millor pel·lícula europea.