L'actor Gérard Depardieu va evitar ahir a la justícia francesa al no acudir a l'audiència en la qual havia de respondre per haver provocat un petit accident al conduir en estat ebri a París el mes de novembre passat. L'advocat de Depardieu, Eric de Caumont, va explicar que a l'actor li va ser impossible presentar-se al Palau de Justícia de París per estar preparant una pel·lícula de "pressupost important" als Balcans. De Caumont va insistir que el seu client no ha intentat "escapar de la justícia" i que es presentarà quan sigui jutjat, dins d'uns mesos, en un procediment penal.

En no haver estat present a l'audiència que tenia ahir amb un fiscal per negociar la seva declaració de culpabilitat, la conseqüència és que haurà de seure a la banqueta pel delicte de conducció en estat d'ebrietat.

El 29 de novembre passat, la policia va detenir Depardieu per provocar un petit accident amb la seva moto i va constatar que tenia 1,8 grams d'alcohol per litre de sang, quan el màxim permès és 0,5 grams. L'actor s'enfronta una pena màxima de dos anys de presó, la suspensió del permís de conduir fins a tres anys i 4.500 euros de multa.

Depardieu havia sol·licitat un segon ajornament de la vista d'ahir, petició que va ser rebutjada per a "no donar un tracte de favor" a l'actor, segons li va comentar la Fiscalia al seu lletrat. De Caumont va assenyalar que la justícia no té "cap animositat ni intenció de fer del seu cas un procés exemplar".

Durant el cap de setmana, Depardieu s'havia reunit a Rússia amb el president del país, Vladímir Putin, qui li ha concedit un passaport rus després d'haver dit que volia renunciar a la nacionalitat francesa en protesta pel nou impost que el Govern gal prepara per als molt rics.

L'última part del cap de setmana la va passar a la regió de Mordàvia, on es va deixar fotografiar amb vestimentes tradicionals locals, i on les autoritats le van oferir el lloc de ministre de Cultura. En l'últim mes i mig, ha estat al centre d'una intensa polèmica des d'es va conèixer que traslladava la seva residència fiscal a la localitat belga de Néchin, al costat de la frontera francesa.

L'actitud del Obèlix de la saga cinematogràfica de Astèrix es va entendre com un intent d'escapar al fisc francès. No obstant això, Depardieu, que va arribar a mantenir un enfrontament a la premsa amb el Govern per qualificar la seva maniobra de "lamentable", va negar dilluns a Zuric que la seva intenció fora evadir impostos. "Tinc un passaport rus, però sóc francès i sens dubte tindré la doble nacionalitat belga", va afirmar l'actor, que va assegurar que "si hagués volgut escapar del fisc, ho hauria fet fa molt temps".

El seu advocat va assenyalar ahir que "el passaport en qüestió no canvia res davant la justícia francesa".