Una investigació internacional finançada per la NASA, en la qual participen científics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha descobert un sistema de cavernes subterrànies que va absorbir l'aigua de les inundacions de Mart, les més grans del sistema solar. Segons va informar la UAB en un comunicat, l'estudi, publicat per Geophysical Resarch Letters, llança llum al misteri del destí de les inundacions ocorregudes a Mart fa 2.000 milions d'anys, un enigma que els científics han intentat aclarir durant anys

Aquestes inundacions, que van provocar l'excavació dels valls de Hebrus i s'han relacionat amb l'origen dels oceans en Mart, van formar uns canals de descàrrega d'aigua que recorren 250 quilòmetres i desapareixen bruscament en la seva recta final.

La investigació, dirigida pel científic espanyol del Planetary Science Institute de Tucson J. Alexis Palmero, ofereix una resposta a les causes d'aquesta desaparició a partir d'un estudi geomorfològic: aquesta ingent quantitat d'aigua es va poder filtrar en el subsòl de Mart a través d'un ampli sistema de cavernes.

Els investigadors plantegen la hipòtesi que la xarxa de fractures i conductes oberts, generada pel vulcanisme, va crear el sistema de cavitats en la criosfera que va permetre que gran part del fluix de l'aigua i dels sediments superficials s'infiltressin de nou en la subsòl, recarregant així la hidrosfera de Mart.