Casaldàliga torna a casa tot i persistir les amenaces de mort en contra seva

No compta amb protecció policial però el bisbe català ha decidit tornar a la seva diòcesi al Mato Grosso

 
El bisbe Pere Casaldàliga.
El bisbe Pere Casaldàliga. diari de girona

SAO PAULO | EFE El bisbe català Pere Casaldàliga ha tornat a casa seva a l'aldea de Sao Félix do Araguaia, a l'interior del Brasil, malgrat que "el clima d'amenaces" que el va obligar a abandonar-la l'any passat encara persisteix, van declarar ahir fonts d'una organització indigenista. "Hi ha tensió i el clima d'amenaces continua, però la policia està atenta", va comentar un portaveu del Consell Indigenista Missioner (CIMI), una organització vinculada a l'Episcopat brasiler, que va aclarir que el religiós català no compta amb protecció especial.
El portaveu va explicar que Casaldàliga, de 84 anys i malalt d'Alzheimer, "està tranquil", en bon estat i que va tornar a Sao Félix do Araguaia el passat 29 de desembre, després d'haver passat gairebé un mes refugiat a casa d'amics, en un lloc no precisat i distant uns 1.000 quilòmetres d'aquesta aldea.
El bisbe va decidir abandonar el seu domicili després que les amenaces que rep des de fa anys pel seu compromís amb els indis de la zona van intensificar durant el novembre passat.
Aquestes noves amenaces van seguir a la decisió d'un tribunal que va fallar a favor dels indis Xavante en un procés per la propietat d'unes terres pròximes a Sao Félix do Araguaia iniciat per uns hisendats de la zona.
Els Xavante han comptat des de fa més de dues dècades amb el suport i solidaritat de Casaldàliga, qui va arribar el 1968 a aquest remot racó de l'estat de Mato Grosso, en el qual no ha deixat de residir des d'aleshores.
El passat 17 de desembre, la presidenta brasilera, Dilma Rousseff, li va atorgar al bisbe espa?nyol una condecoració especial per la seva labor a favor dels drets humans, que es va unir a desenes de reconeixements similars i que no va poder rebre personalment ja es trobava amagat i sota protecció policial.

Teoria de l'Alliberament
Casadàliga, nascut a Catalunya, va arribar a l'Amazònia brasilera el 1968, després d'haver passat set anys com a missioner a Guinea Equatorial. Al Mato Grosso va abraçar la Teologia de l'Alliberament, una corrent nascuda en els moviments de base de l'Església catòlica del Brasil, que després es va expandir per la resta de l'Amèrica Llatina i va ser condemnada pel Vaticà, que identificava certs principis "marxistes" en els seus postulats.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cinema


Daniel Craig tornarà a posar rostre a l'agent 007.
Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

L'actor continuarà sent el rostre de l'agent 007 en el nou lliurament de la saga, però per última...

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

El cineasta admet que els productors i fins i tot la seva dona el van dissuadir de la seva idea

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

La cinta recapta 60 milions de dòlars i supera la fantasia romàntica 'The Mermaid'

Un videojoc especial

Un videojoc especial

Steven Spielberg ha dirigit l'esperada adaptació cinematogràfica de la novel·la «Ready player...


Enllaços recomanats: Premis cinema