Les universitats públiques catalanes asseguren en un manifest que el sistema es troba en una "situació límit" i que no podran suportar més disminucions pressupostàries sense comprometre la seva funció de generació i transmissió de coneixement.

L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) va publicar ahir a la seva pàgina web el manifest Crida de la universitat pública catalana, en què es reclama que, després de dos anys de retallades pressupostàries, aquestes entitats necessiten recuperar l'escenari de finançament previst per a 2010. En aquell any, l'últim del govern del president José Montilla, calia arribar al 0,5% del Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya en inversió destinada a les universitats, una xifra que ja no es va complir.

La crida, que es dirigeix al Parlament de Catalunya i al Govern català, però també a la societat, demana als responsables polítics d'aquesta legislatura que prevegin un escenari de recuperació per al finançament de la universitat pública catalana, "sense la qual la viabilitat dels serveis públics d'educació superior i d'investigació està amenaçada".

Recorden que, de mitjana, les universitats públiques catalanes han patit una retallada acumulada superior al 20% en termes reals, "molt superior a la que, de mitjana, ha experimentat la despesa pública no financera".

El manifest està signat no només pels rectors de les universitats públiques catalanes, sinó també pels presidents dels consells socials, entre els quals es troba el de la UB, Salvador Alemany, que també presideix el Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement del govern català.

D'altra banda, el Govern i les dotze universitats catalanes han implantat aquest any el nou Certificat de Llengües de les Universitats Catalanes (CLUC) que acredita els nivells d'anglès B1, B2.1 i B2 d'acord amb el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües.