El membre de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) Salvador Gutiérrez va reconèixer ahir que el seguiment dels "consells" de l'última edició de l'Ortografia de la RAE ha estat desigual, ja que, dos anys després de la seva publicació, encara s'accentuen paraules com "solo" i "este", malgrat el que es recomana. En l'última edició de l'Ortografia es van emetre una sèrie de "propostes normatives", que en cas de no aplicar constituïen una falta d'ortografia, i altres, que eren "consells", no regles.

Si es pren com a exemple la premsa i els llibres de text, s'aprecia que les "propostes normatives" d'accentuar majúscules, signes de puntuació, etc, sí que s'estan aplicant de forma generalitzada. No obstant això, "consells" com els de suprimir l'accent diacrític en l'adverbi "solo" o en els pronoms demostratius, "hi ha autors que els segueixen i altres no"; és més, hi ha qui "exigeix" continuar amb el costum de posar l'accent, va indicar Gutiérrez Ordóñez a propòsit d'una conferència pronunciada a Lleó.

Va matisar que els que no fan cas d'aquestes últimes recomanacions no estan faltant a la regla, ja que es tractava d'"aconsellar" i explicar amb criteris científics per què no s'havien d'accentuar. A més, va apuntar que "en l'ortografia no cal adaptar postures contundents, sinó tractar de reorientar els usos".

En total han estat més de 100.000 exemplars els que s'han venut només a Espanya d'aquesta Ortografia, que va sortir al desembre de 2010 a la venda, una publicació de 800 pàgines i que va ser elaborada per les 22 Acadèmies de la Llengua Espanyola.