La Casa de Cultura reflexiona sobre la mort en un recorregut per 10.000 anys d´història

S'inaugura l'exposició "L'altra cara de la vida, cultura funerària ahir i avui" amb un total de 111 objectes originals

 06:30  
Un tors.
Un tors.  MARC MARTÍ
 MULTIMÈDIA

GIRONA | ACN Un recorregut de més de 10.000 anys d'història és el que proposa la Casa de Cultura de Girona amb l'exposició L'altra cara de la vida, cultura funerària ahir i avui. S'hi apleguen 111 objectes funeraris originals que han acompanyat els morts de les diferents cultures de l'àrea de la Mediterrània, des del paleolític, passant per la cultura grega, romana, egípcia o ibèrica, entre d'altres.
"Són aixovars amb els que s'intenta apropar i veure l'evolució del tractament de la mort per trencar el tabú que actualment hi ha a la societat", explica el seu comissari Pep Marés. La mostra, organitzada pel Grup Mémora, ha recorregut diferents ciutats i ara es podrà veure a Girona fins al 6 de març.
La mostra pretén acostar el públic al concepte de la mort i fer-lo reflexionar a través dels costums funeraris de les antigues civilitzacions que han habitat a la Mediterrània.

Conviure amb la mort
Segons el comissari, el visitant descobrirà que a llarg de la història algunes cultures han après a "conviure amb la mort" com a un fet natural de la mateixa vida, com és el cas de la cultura egípcia.
Precisament, la mostra inclou una màscara funerària de l'antic Egipte que va pertànyer a una dona. Un altra de les peces rellevants de la col·lecció -totes són originals- és una copa argàrica així com una petita col·lecció d'urnes funeràries ibèrica, cèltica i romana. També s'hi poden veure eines i ceràmiques prehistòriques, àmfores fenícies, ornaments grecs i joies romanes.
El Grup Mémora va adquirir la col·lecció ara fa uns dos anys a la Fundació Privada Catalana per a l'Arqueologia Ibèrica, amb la idea de reunir l'aixovar funerari de les diferents cultures.
Des de llavors forma part de la Col·lecció d'Art i Cultura Funerària Mèmora i va agafar forma amb l'exposició que a partir d'avui es pot veure a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Des del novembre del 2011, ha itinerat en altres ciutats com ara Barcelona, València, Madrid i Sevilla, entre d'altres, i la previsió és que properament viatgi a Manresa, Tarragona i després se'n vagi a Portugal.
Juntament amb la mostra, també s'organitzen un seguit d'activitats complementàries, com ara tallers pedagògics adreçats a centres de primària i secundària, visites guiades i un cicle de conferències amb experts com ara els arqueòlegs Aurora Martín, Josep Maria Nolla i Bibiana Agustí, entre d'altres.
L'exposició L'altra cara de la vida, cultura funerària ahir i avui es podrà veure a la Casa de Cultura de Girona fins al proper dia 6 de març.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 

Cinema


L´esperat vuitè episodi de la saga «Star Wars: Els últims Jedi» arriba als cinemes

L´esperat vuitè episodi de la saga «Star Wars: Els últims Jedi» arriba als cinemes

La catalana Laura Ferrés estrena 'Els desheretats', guanyador del premi 'Leica Cine Discovery' al...

ESTRENES | Arriba a la gran pantalla l´esperada «En realidad, nunca estuviste aquí»

ESTRENES | Arriba a la gran pantalla l´esperada «En realidad, nunca estuviste aquí»

El director de '10.000 KM' dedica el seu nou film 'Tierra firme' al conflicte sobre tenir fills

Enllaços recomanats: Premis cinema