La reina Isabel II ha decidit acabar personalment amb la discriminació que pesava sobre les dones de la família reial per optar al títol de princesa. Segons una Carta Patent amb data del 31 de desembre i feta pública ahir, la reina determina que "tots els fills del fill gran del Príncep de Gal·les -és a dir, Guillem{ mereixeran el títol de "príncep o princesa". Isabel II invalida així el decret del seu avi, el rei Jorge V, signat en 1917, que estipulava que el fill primogènit del príncep de Gal·les podia ser igualment príncep, mentre que les filles no mereixien ser distingides com "princeses" (títol reservat únicament per a les descendents directes del rei o la reina).

Sense esperar encara que el Parlament de Westminster posi al dia les lleis de successió per acabar amb la discriminació de gènere, la reina Isabel II ha volgut doncs marcar el camí i fer a la seva manera un regal d'aniversari a Kate Middleton, que ahir va complir els 31 i en sis mesos donarà a llum al seu primer fill o filla.

Isabel II ha utilitzat un dels instruments de poder extraparlamentari, la Carta Patent (Letter Patent), per prendre la decisió que ha comptat amb el total suport del Govern de David Cameron, decidit a impulsar el canvi en les lleis per garantir que si Guillermo i Kate tenen una filla, serà la tercera en la línia de successió.

El pas endavant de la reina arriba curiosament als pocs dies que transcendissin els inconvenients que el Príncep Carles ha posat als "canvis precipitats" en les lleis de successió. Segons va revelar el Daily Mail en la seva edició digital, Carles accepta el "principi" bàsic de la igualtat de gènere, però ha expressat al mateix temps la seva "seriosa preocupació" i ha advertit del risc de "conseqüències imprevistes".

L'Església Anglicana ha expressat també les seves reserves als canvis, sobretot a la reforma paral·lela que pretén acabar amb la prohibició que pesa sobre el matrimoni entre anglicans i catòlics en la línia de successió al tron.

El primer ministre David Cameron ha anunciat, no obstant això, que pretén acabar de passada amb aquest secular anacronisme.