"Ella sabia que l'espectacle ha de continuar, és així de dur i així d'esperançador", va dir el portaveu del Teatre Lliure, Guillem-Jordi Graells, al tanatori de Les Corts, on ahir es va instal·lar la capella ardent de l'actriu Anna Lizaran. Companys de professió i família van acomiadar durant el dia d'ahir la veterana intèrpret, que va morir la nit de divendres a dissabte a Barcelona als 68 anys a causa d'un càncer que li havien diagnosticat feia uns tres mesos.

Les mostres de condol van ser constants des que es va conèixer la notícia i a Les Corts, on la pluja va fer acte de presència durant bona part de la jornada, s'hi van desplaçar alguns dels referents dels escenaris catalans com Emma Vilarasau, Jordi Bosch, Muntsa Alcañiz, Sergi Belbel, Oriol Broggi, Marta Marco o Maife Gil, que, emocionats, van dir adéu a l'actriu alhora que en van glosar la seva figura.

El director del Teatre Nacional de Catalunya -l'últim escenari que va trepitjar Lizaran-, Sergi Belbel, va explicar que l'actriu va voler assajar per La Bête-el darrer muntatge on va participar, tot i que ja no va poder estrenar a causa de la malaltia- fins a "l'últim moment", i va afirmar que "l'impacte que deixa al teatre i a la vida és enorme". Quan a algú li posen el "la" al davant del nom, va dir Belbel a la sortida del tanatori barceloní, és perquè és "irrepetible" com Margarida Xirgu, Núria Espert o Rosa Maria Sardà.

També molt emocionada, Vicky Peña va confessar que està encara "commocionada pel cop" i va qualificar Lizaran de "molt gran, molt rica, molt generosa, i que connectava estupendament" amb el públic.

Peña, a més, va lloar-ne la valentia per impulsar "aventures" com el grup teatral Els Comediants o el Teatre Lliure i va lamentar que es perdin "la lucidesa i la companyia" de la dama del teatre català.

La força de Lizaran als escenaris va servir al portaveu del teatre Lliure, Guillem-Jordi Graells, per explicar que s'ha perdut una part de "l'esperit del Lliure".

"Encoratjadora, emprenedora, decidida", Lizaran va ser una de les impulsores d'aquest espai de Gràcia i "es va guanyar ella sola la força per convèncer-nos" de la seva capacitat escènica. "De la comicitat i la pallassaria fins al drama", les mil i una cares de Lizaran van convertir-la, diu, "en una autèntica capdavantera".

L'espectacle continuarà

"Seríem traïdors amb ella si no tiréssim endavant", i és per això que dimecres s'estrenarà al Lliure Blackbird, i l'obra que li escrivia Pau Miró a mida, si ho vol l'autor del text, va matisar Graells, l'interpretarà una altra actriu. "Ella sabia que l'espectacle ha de continuar, és així de trist però així d'encoratjador".

També va voler acompanyar la família el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que va qualificar la desaparició de Lizaran de "gran pèrdua".

Per al conseller, Lizaran "ha contribuït com ningú a fer gran la cultura" catalana. El responsable del Departament de Cultura de la Generalitat va voler destacar que era garantia "d'una gran aportació, d'un gran personatge" dalt dels escenaris i li va voler agrair el caràcter "superlatiu" que ha atorgat a papers principals d'espectacles al Teatre Nacional o al Lliure.

El funeral es farà aquest dilluns al migdia al mateix tanatori de Les Corts de Barcelona. Serà a porta tancada per desig de la família.