El cineasta japonès Nagisa Oshima, director de pel·lícules com L'imperi dels sentitsBon Nadal, Mr Lawrence, ha mort als 80 anys en un hospital de Kanagawa, al sud de Tòquio, a causa d'una pneumònia, va informar ahir la televisió pública NHK. Considerat un dels directors més audaços i també més controvertits del Japó, Oshima va ser en els anys 60 una de les figures emblemàtiques de l'anomenada "nova onada" nipona, i en les dècades posteriors es va convertir en un dels noms amb més projecció del cinema del seu país.

El cineasta estava casat amb l'actriu Akiko Koyama, que l'acompanyava en el moment de la mort ahir a les 15.25 hora local (25/6 GMT) a l'hospital de Fujisawa, a Kanagawa, segons NHK.

Oshima havia patit una hemorràgia cerebral el 1996 que li va causar una paràlisi i el va obligar a seguir una llarga rehabilitació, encara que el 1999 va tornar a la direcció amb la pel·lícula Taboo (Gohatto), el que seria el seu últim llargmetratge.

Nascut a Okayama al març de 1932, Nagisa Oshima va estudiar Dret a la Universitat de Kyoto, on va destacar pel seu activisme d'esquerres i va desenvolupar la seva afició per l'escriptura i el teatre.

En concloure els seus estudis va ingressar en una productora local, però pocs anys després, desencantat, va crear la seva pròpia companyia, que fracassaria comercialment i l'obligaria a treballar per a la televisió.

En els anys 60 es va consolidar com una de les figures més crítiques de la societat i la política del seu temps, que denunciava amb cruesa en pel·lícules que sovint tenien com a protagonistes a personatges rebels o criminals.

Entre les seves obres d'aquella època destaquen films com Els plaers de la carn (1965), Els Ninjas (1967) o Diari d'un lladre de Shinjuku (1968), però va ser L'imperi dels sentits ( 1976) la que el va consagrar a nivell internacional.

La pel·lícula, amb un fort contingut sexual, va ser censurada al Japó i rebutjada al Festival de Cinema de Nova York, però va obtenir el Premi Internacional del Festival de Cinema de Canes i un ampli reconeixement internacional. Les cintes del cineasta nipó han estat objecte d'homenatge en nombrosos certàmens, entre ells el Festival de Sant Sebastià.