"Ens mantindrem fidels". Sota aquest lema, Catalunya encara un any ple d'actes amb motiu del centenari del naixement de Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1913 - Barcelona, 1985). Els teatres públics, els festivals i les principals fires del país incorporaran una obra de l'escriptor, que també tindrà a partir de la tardor una escultura pública a Barcelona que el reconeixerà, juntament amb Jacint Verdaguer, com a poeta nacional de Catalunya.

En el marc de l'Any Espriu, es planteja una exposició a Rambla de Catalunya d'escultures inspirades en els personatges d'Espriu i el món de titelles que va concebre creades per artistes catalans, una iniciativa que requereix d'un finançament privat que encara no està tancat.

Els actes amb motiu de l'efemèride recorreran tots els municipis catalans i arrencaran el 23 de gener amb l'obertura institucional de l'Any Espriu -comissariat per Xavier Bru de Sala- al Palau de la Música.

Aquest serà un espectacle teatral, musical i poètic basat en la vida, l'obra i la figura d'Espriu dirigida per Xavier Albertí i en el qual participaran poetes com Miquel de Palol, Josep Pedrals o Manuel Forcano, actors de la talla de Carma Sansa, Pere Arquillué, Pep Tosar o Josep M. Pou entre d'altres i músics com Sílvia Pérez Cruz, Toti Soler o el Cor del Gran teatre del Liceu.

Des del passat 1 de gener i fins al dia de cap d'any, s'ha impulsat la iniciativa 'La frase del dia', que consisteix a difondre en forma de citacions l'obra d'Espriu, tant de prosa com d'assaig, i que es reproduirà diàriament a través de diversos mitjans per posar a l'abast a la ciutadania les paraules de l'escriptor.

El dia del centenari del naixement del poeta, el 10 de juliol del 2013, tindrà lloc a Arenys de Mar un espectacle poètic i musical que, concebut i dirigit per Lluís Danés, comptarà amb la participació de representants de l'escena musical actual. També s'incorporarà Espriu en el tercer centenari de 1714.

Finalment, l'Any Espriu -que té un pressupost d'entre un milió i un milió i mig d'euros- incorporarà també un simposi Internacional a la Queen Mary University de Londres i la Universitat de Cambridge.

Fidel a la llengua

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va recordar ahir que Espriu "va ser fidel a la llengua catalana" i "va lluitar contra la seva destrucció" durant la Dictadura.

"Als que ara posen traves al català els dedico aquella frase de Josep Maria Castellet que diu: bé val aprendre català per llegir Espriu".

Xavier Bru de Sala va cridar l'atenció sobre "el fet casual" que el primer acte de l'Any Espriu tindrà lloc el mateix dia que el Parlament de Catalunya té previst aprovar la declaració de sobirania. "Els horitzons que es plantegen ara els catalans són els que assenyalava Espriu, que ja va dir en el seu moment que una nació ha d'aspirar a tenir un Estat".