Espriu tindrà una escultura a Barcelona en gratitud al poeta nacional de Catalunya

L'any del centenari del naixement de l'autor de "La pell de brau" tindrà un pressupost d'entre 1 i 1,5 milions d'euros

 06:30  
Casa natal de Salvador Espriu, a Santa Coloma de Farners.
Casa natal de Salvador Espriu, a Santa Coloma de Farners.  marc martí

BARCELONA | ACN/DDEG "Ens mantindrem fidels". Sota aquest lema, Catalunya encara un any ple d'actes amb motiu del centenari del naixement de Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1913 - Barcelona, 1985). Els teatres públics, els festivals i les principals fires del país incorporaran una obra de l'escriptor, que també tindrà a partir de la tardor una escultura pública a Barcelona que el reconeixerà, juntament amb Jacint Verdaguer, com a poeta nacional de Catalunya.
En el marc de l'Any Espriu, es planteja una exposició a Rambla de Catalunya d'escultures inspirades en els personatges d'Espriu i el món de titelles que va concebre creades per artistes catalans, una iniciativa que requereix d'un finançament privat que encara no està tancat.
Els actes amb motiu de l'efemèride recorreran tots els municipis catalans i arrencaran el 23 de gener amb l'obertura institucional de l'Any Espriu -comissariat per Xavier Bru de Sala- al Palau de la Música.
Aquest serà un espectacle teatral, musical i poètic basat en la vida, l'obra i la figura d'Espriu dirigida per Xavier Albertí i en el qual participaran poetes com Miquel de Palol, Josep Pedrals o Manuel Forcano, actors de la talla de Carma Sansa, Pere Arquillué, Pep Tosar o Josep M. Pou entre d'altres i músics com Sílvia Pérez Cruz, Toti Soler o el Cor del Gran teatre del Liceu.
Des del passat 1 de gener i fins al dia de cap d'any, s'ha impulsat la iniciativa 'La frase del dia', que consisteix a difondre en forma de citacions l'obra d'Espriu, tant de prosa com d'assaig, i que es reproduirà diàriament a través de diversos mitjans per posar a l'abast a la ciutadania les paraules de l'escriptor.
El dia del centenari del naixement del poeta, el 10 de juliol del 2013, tindrà lloc a Arenys de Mar un espectacle poètic i musical que, concebut i dirigit per Lluís Danés, comptarà amb la participació de representants de l'escena musical actual. També s'incorporarà Espriu en el tercer centenari de 1714.
Finalment, l'Any Espriu -que té un pressupost d'entre un milió i un milió i mig d'euros- incorporarà també un simposi Internacional a la Queen Mary University de Londres i la Universitat de Cambridge.

Fidel a la llengua
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va recordar ahir que Espriu "va ser fidel a la llengua catalana" i "va lluitar contra la seva destrucció" durant la Dictadura.
"Als que ara posen traves al català els dedico aquella frase de Josep Maria Castellet que diu: bé val aprendre català per llegir Espriu".
Xavier Bru de Sala va cridar l'atenció sobre "el fet casual" que el primer acte de l'Any Espriu tindrà lloc el mateix dia que el Parlament de Catalunya té previst aprovar la declaració de sobirania. "Els horitzons que es plantegen ara els catalans són els que assenyalava Espriu, que ja va dir en el seu moment que una nació ha d'aspirar a tenir un Estat".

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cinema


Sharon Stone a «Instinto Básico».
Sharon Stone, 25 anys després d'«Instinto Básico»

Sharon Stone, 25 anys després d'«Instinto Básico»

El film de Paul Verhoeven arriba al quart de segle amb la mateixa sensualitat amb què es va estrenar

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

L'actor continuarà sent el rostre de l'agent 007 en el nou lliurament de la saga, però per última...

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

El cineasta admet que els productors i fins i tot la seva dona el van dissuadir de la seva idea

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

La cinta recapta 60 milions de dòlars i supera la fantasia romàntica 'The Mermaid'


Enllaços recomanats: Premis cinema