Dos anys després de la seva mort, el Palau Robert ha retut homenatge a l'escriptor, pedagog i activista cultural Joan Triadú amb l'exposició itinerant Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú. 1921-2010. Vol ser un reconeixement a una trajectòria marcada per la seva lluita perseverant en defensa de la identitat catalana en un context polític i social difícil, i també per l'acció educadora que va fer.

Tot i que la mostra recorre la vida i l'obra de qui va ser un dels fundadors de les Escoles Thau i va formar part del Consell Directiu de la Institució Cultural del CIC, segons la seva filla, Teresa Triadú, també pretén mostrar-ne la dimensió més "humana" i "íntima" a través d'objectes personals.

Del 18 de gener al 28 d'abril, les Cotxeres del Palau Robert de Barcelona acolliran l'exposició, que serà itinerant, i finalitzarà instal·lant-se en un espai permanent a Ribes de Freser, població natal de l'homenatjat.

Objectes personals

L'exposició, organitzada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Flos i Calcat, recull informació sobre la vida de Joan Triadú i presenta fragments de les seves obres, objectes personals i una selecció de cartes d'intel·lectuals, així com un audiovisual en què ell mateix explica la seva trajectòria vital i professional.

El comissari de l'exposició, Joan Josep Isern, va explicar ahir que quan Joan Triadú va morir va quedar una mica "bandejada" la dimensió "humana i domèstica", una dimensió important per entendre el personatge. "No ha estat un home frívol, sempre ha mantingut uns criteris molt ferms, i això és el que a la llarga li ha donat el reconeixement de la societat", va explicar.

El muntatge expositiu és una metàfora de casa seva, ja que recrea "el passadís llarg, farcit de llibres a banda i banda, i al fons, un recambró on tenia el despatx", segons Isern.

Susanna Àlvarez, que va treballar durant els últims anys amb Triadú, ha estat l'encarregada de seleccionar la correspondència que l'escriptor va mantenir amb altres personalitats de l'època com Baltasar Porcel, Carles Riba, Mercè Rodoreda o Jordi Pujol. La filla de Joan Triadú i secretària adjunta a la Direcció General de la Institució Cultural del CIC, Teresa Triadú, va assegurar que el fet que sigui el mateix Triadú que s'expliqui en primera persona a l'exposició li dóna un "to intimista" que permetrà que la gent descobreixi "el Triadú persona".