Els actors Hugh Jackman i Anne Hathaway opten aquest any als Oscar per, a més d'actuar bé, cantar bé a la pel·lícula Els miserables, acte polifacètic que tradicionalment ha tingut més èxit del cinema cap a la música, amb intèrprets com Reesse Witherspoon o Catherine Zeta Jones, que de la música cap al cinema, com és el cas de l'experiència interpretativa de la cantant Madonna.

Al Hollywood clàssic, el musical es nodria de grans talents bregats en l'actuació, el ball i la cançó, com Gene Kelly, Judy Garland o Julie Andrews. Però si no, no hi havia problema a doblar a l'estrella de torn, com també va passar amb Audrey Hepburn a My Fair Lady, a Catherine Deneuve a Els paraigües de Cherbourg o Christopher Plummer a Somriures i llàgrimes.

D'un temps ençà, en canvi, molts actors s'han atrevit a cantar malgrat les seves imperfeccions, una moda que va iniciar Woody Allen a Tothom diu I love you i que aquest any, Hathaway i Jackman nominats a l'Oscar per interpretacions pràcticament cantades, ha arribat al seu zenit.

Jackman havia demostrat ja el seu potencial a Broadway i Hooper, confiant en la seva veu, va decidir gravar gairebé tots els números en directe i no en un estudi. Ell i Hathaway, favorita a l'Oscar com a secundària per la colpidora I Dreamed a Dream, s'han endut els elogis, però també Russell Crowe, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen i Helena Bonahm Carter també han assumit el repte.

Aquesta última havia fet el mateix a les ordres del seu marit, Tim Burton, a Sweeney Todd, per la qual Johnny Depp va aconseguir entrar a la llista de finalistes a l'Oscar, tot i que el detonant d'aquesta iniciativa, amb permís d'Allen, va ser Baz Lurhman amb Moulin Rouge, brillant musical anacrònic que va treure partit a les veus d'Ewan McGregor i Nicole Kidman.

McGregor es va animar després a cantar a Abajo el amor i fins i tot va pujar a les taules del West End amb Ellas y ellos, el musical que al cinema va dirigir Joseph Leo Manckiewicz i en què Marlon Brando es va atrevir amb el gènere i també va cantar en la mesura de les seves possibilitats, sense ser doblat.

Kidman aconseguiria el número 1 a les llistes d'èxits amb Robbie Williams reinterpretant el clàssic de Frank i Nancy Sinatra Something Stupid. No va arribar a fer el salt a una carrera musical com faria Jennifer Lopez, que acabaria sent més rendible en els discos que a les pel·lícules. I Kate Winslet també va entrar a les llistes britàniques cantant la cançó What if, de la pel·lícula Un conte de Nadal.

Des de llavors, hem vist cantar Catherine Zeta Jones (que va guanyar l'Oscar), Richard Gere i René Zellwegger a Chicago, a Meryl Streep a la popular Mamma Mia!, I Reese Witherspoon, que també va vèncer en els Oscar per fer de June Carter al costat del també nominat Joaquin Phoenix (com Johnny Cash) a A la corda fluixa.

Fins i tot al cinema europeu també ha passat: El otro lado de la cama, a Espanya, amb Paz Vega i Natalia Verbeke, o 8 mujeres a França, amb Catherine Deneuve, Isabelle Huppert i Fanny Ardant , entre altres, mostrant les seves aptituds vocals.

Abans, Rupert Everett havia protagonitzat a cop de I Say a Little Pray la millor escena de La boda de mi mejor amigo, en la qual, després de Tothom diu I love you, Julia Roberts va decidir que estava millor callada.

En l'altra direcció, també ha passat. Algunes cantants han guanyat l'Oscar, com Jennifer Hudson amb Dreamgirls i Cher amb Hechizo de luna. Altres van ser nominades, com Diana Ross per Lady Sings the Blues i Queen Latifah amb l'esmentada Chicago. I fins i tot a Cannes s'han vist reconegudes algunes cantants, com Björk, per Ballar en la foscor, i de nou Cher, per Màscara.

Però el més normal són casos desastrosos com les Spice Girls, Christina Aguilera, Britney Spears, Avril Lavigne o Madonna, que encara que va començar bé amb Buscant Susan desesperadament i va guanyar el Globus d'Or per Evita, és una fixa dels premis Razzie gràcies a títols com Sanghai Surprise. I entremig, sense pena ni glòria, es quedarien Michael Jackson, els Beatles, Mick Jagger, Elvis, David Bowie, Tom Waits o Justin Timberlake i Miguel Bosé, com a noi Almodóvar a Tajones lejanos.