Mar Bosch Oliveras presenta ´Bedlam´, una novel·la amb un aire ´naïf i infantil´ però també ´sinistre i bèstia´

Aquesta primera novel·la ha merescut el Premi Just M. Casero, que després de quatre anys a Amsterdam enguany torna a Empúries

 15:02  
Mar Bosch ha presentat ´Bedlam´, guanyadora del Premi Just Casero.
Mar Bosch ha presentat ´Bedlam´, guanyadora del Premi Just Casero. ACN
 MULTIMÈDIA

BARCELONA / ACN/MARGALIDA AMENGUAL Mar Bosch Oliveras (Girona, 1981) ha presentat 'Bedlam' (Empúries), la novel·la guanyadora del Premi Just M. Casero. En una temporada que treballava amb nens petits, li va caure a les mans un llibre "antigot" sobre la història dels hospitals psiquiàtrics europeus. Aquesta va ser l'espurna per començar a escriure la seva primera novel·la en la que ha intentat "reflectir una mica l'absurd que hi ha adjacent en les decisions personals i col·lectives, però que després la vida normalitza". "Bedlam és un territori oníric on enlloc de venir l'estiu hi ha un hivern que no s'acaba mai", ha explicat l'autora. "Té un aire naïf i infantil, però també sinistre i bèstia de com tractem les veritats", ha conclòs.

Tot i que sempre havia escrit textos breus, la gironina Mar Bosch Oliveras no s'atrevia amb la novel·la fins que en una època que va treballar amb nens petits li va caure a les mans un llibre "antigot" sobre la història dels hospitals psiquiàtrics europeus. Les teories arcaiques sobre l'autisme que hi va llegir contrastaven amb la dolçor del fet d'estar envoltada de nens.

Aquesta va ser l'espurna per començar a escriure la seva primera novel·la, 'Bedlam. Darrere les hores càlides': "És una espècie de refugi estrany, una mica oníric, he intentat reflectir una mica l'absurd que hi ha adjacent en les decisions personals i col·lectives, però que després la vida normalitza". De fet, Bedlam ve d'un lloc real, un hospital psiquiàtric molt antic al centre de Londres.

Per a l'autora, la novel·la té "un aire naïf i infantil, però també sinistre i bèstia de com tractem les veritats". Entre les referències de Bosch hi ha, per sobre de tot, l'obra de Pere Calders, però també alguna influència de Peter Pan o del Petit Príncep, que es tradueixen en un estil que mescla el costumisme, el surrealisme i el realisme màgic, regat, per tant, d'una desbordada imaginació.

"Es pot llegir Bedlam com una obra infantil, però és com una ceba, té capes", ha dit Bosch, que ha explicat que quan estudiava filosofia, el professor Josep Maria Terricabras li deia que tenia massa retòrica. "Va posar rigor i concreció a l'escriptura, no tinc cap mena d'escrúpol d'enriure'm de la meva manera d'escriure, que es mou entre la lírica i el sentit de l'humor", ha afegit l'autora.

Mar Bosch ha assegurat Un premi com aquest i la confiança demostrada per part del jurat i de l'equip editorial dóna "una empenta brutal" a algú que comença. "Fins ara només la meva mare em deia que ho feia molt bé", ha bromejat la jove escriptora, que ja treballa en una nova novel·la.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema