Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola han superat, per primera vegada, el cent treballs i el centenar d'autors aspirats a algun dels set guardons. Fins a 109 autors - molts d'ells en equip- han presentat un total de 115 treballs, convertint aquesta edició en la més participativa de tota la història del certamen. La categoria que ha registrat més participació ha estat la de millor fotografia publicada amb 48 treballs de 17 autors diferents, seguida del premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa que ha rebut 28 propostes. Aquests guardons, que tenen com objectiu reconèixer la tasca dels periodistes a les comarques gironines, s'entregaran el 12 de març a l'Auditori de Girona.

D'aquesta manera, els Premis de Comunicació Local Carles Rahola volen reconèixer el treball dels professionals gironins, fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol format, àmbit i estructura. Enguany, la categoria que ha registrat més participació ha estat la dedicada a la millor fotografia publicada seguida del premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa amb 28 propostes de 26 aspirants diferents. El premi a la millor informació digital ha rebut 12 treballs realitzats per 21 participants.

Pel que fa al premi al millor treball informatiu o divulgatiu, ha rebut nou propostes de tretze aspirants i el premi Miquel Diumé també ha rebut nou propostes de trenta participants. A la categoria del premi a la millor iniciativa de comunicació institucional s'han rebut sis propostes de sis entitats i opten al premi com a millor projecte sobre comunicació periodística tres treballs realitzats per vuit persones.

En relació amb l'any passat, la categoria de premsa ha estat l'única que ha vist disminuir el nombre de participants passant dels 43 als 28 treballs. La resta de categories - llevat de la televisió que ha mantingut els nou programes de la darrera edició- han incrementat notablement la xifra d'obres participants. En concret, si comparem les xifres, les iniciatives a obtenir el premi a la millor comunicació institucional s'han doblat, els treballs presentats al premi a la millor informació digital han passat de deu a dotze i les fotos o sèries de fotos que opten al premi de millor imatge s'ha doblat respecte la passada edició.

'Setmana dels Rahola'

L'acte de lliurament dels guardons es farà el proper dimarts 12 de març a l'Auditori de Girona i comptarà amb la gran majoria dels participants i membres del món periodístic i cultural gironí. D'altra banda, la Diputació de Girona i la demarcació de Giroan del Col·legi de Periodistes de Catalunya (òrgans gestors d'aquests guardons) han volgut donar més visibilitat a aquests Premis de Comunicació Local Carles Rahola i han creat l'anomenada 'Setmana dels Rahola' durant la qual es faran diversos actes públics relacionats directament amb la comunicació.

En principi, l'objectiu d'aquesta iniciativa és potenciar els premis i implicar-hi la societat gironina. En concert, s'han organitzat una tertúlia sobre 'El periodisme en temps de canvi' el dimecres 27 de febrer o un debats anomenat 'Carles Rahola: periodisme i periodistes' amb Ramon Rovira, Lluís Falgàs, Jordi Bosch i Jaume Peral a l'auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona.

Coincidint amb l'objectiu de potenciar els Premis Rahola més enllà de l'acte de lliurament dels guardons, aquest any - també per primer cop- hi col·labora activament l'Escola Universitària ERAM a través del màster de Fotografia i de l'assignatura de fotoperiodisme. D'aquesta manera, els alumnes que cursin aquestes especialitats tindran l'oportunitat d'apropar-se a la realitat de la professió. Aquest acord s'ha traduït en una exposició integrada pels projectes de dos alumnes, 'Límits' d'Àlex Salcedo i 'Noves pastures' de Martí Albesa, que es podrà veure del 8 al 22 de març a la sala d'exposicions de la Casa de Cultura.