Teatre, música i poesia, tret de sortida a l´Any Salvador Espriu

Artur Mas i Ferran Mascarell participen en un acte d'homenatge farcit de referències al procés d'emancipació

 07:37  
Sílvia Pérez Cruz acompanyada a la guitarra per Toti Soler, ahir al Palau de la Música de Barcelona.
Sílvia Pérez Cruz acompanyada a la guitarra per Toti Soler, ahir al Palau de la Música de Barcelona.  acn

BARCELONA | ACN Un espectacle de teatre, música i poesia basat en la vida de Salvador Espriu i dirigit per Xavier Albertí va donar el tret de sortida, ahir al vespre al Palau de la Música Catalana de Barcdelona, a l'Any Espriu, que tot el 2013 repassarà la vida, figura i obra de l'escriptor.
"Ara que Catalunya surt de viatge, ens hem de proveir de guies com Espriu", va dir el president Artur Mas, i va afegir que "mai quan intentes una cosa de gran envergadura tens la seguretat absoluta que tot sortirà 100% bé".
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va assegurar que "allò que va fer Espriu va ser cabdal per a les generacions actuals, allò que fem avui determinarà el futur de les generacions futures".
El teatre, la música i la poesia van ser els protagonistes de la nit. Abans, però, l'escriptor Miquel de Palol va glossar la figura del poeta i va afirmar que "és hora que la nació que aspira a ser-ho, s'elevi a la categoria d'Espriu, cal una mirada a la trajectòria d'un autor únic en les lletres catalanes i occidentals, comparable a Pessoa, Elliot i Brecht".
Van participar a l'espectacle els poetes Manuel Forcano, Josep Pedrals, Josep M. Sala-Valldaura i Jordi Vintró; els actors i actrius Carme Sansa, Fina Rius, Mercè Arànega, Màrcia Cisteró, Chantal Aimée, Enric Majó, Jordi Boixaderas, Josep M. Pou, Pep Tosar i Pere Arquillué; els músics Sílvia Pérez Cruz, Toti Soler, Marisa Martins, Mac McClure i Cor del Gran Teatre del Liceu.
Artur Mas també va dir: "Sabem, perquè la nostra història ens ho ensenya, que el fracàs molt sovint és la llavor de l'èxit i que l'error és el germen de l'encert". Mascarell va afegir: "L'hem d'honorar com cal perquè és bo que en un món dominat pel pressentisme aprenguem a recosir les connexions entre generacions".
Finalment, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va assegurar que, malgrat que Espriu no va viure a la ciutat, "Barcelona va contribuir a forjar Espriu com a escriptor i intel·lectual".
El centenari aplegarà, entre moltes altres activitats, l'exposició He mirat aquesta terra al CCCB, un homenatge popular a Arenys de Mar el 10 de juliol -dia del seu naixement-, el festival Perquè un dia torni la cançó a Sinera dirigit per Lluís Danés i la col·locació d'una escultura pública a Barcelona que reconeixerà Salvador Espriu, juntament amb Jacint Verdaguer, com a poeta nacional de Catalunya.
També s'ha programat una exposició pels carrers de Barcelona i altres ciutats d'escultures inspirades en els personatges populars d'Espriu i en el món dels titelles que ell va concebre, la difusió de noves músiques sobre textos d'Espriu i i la mostra La càbala i Espriu a la Casa de Cultura de Girona i a l'Arts Santa Mònica.

Cultura

Recuperen més restes humanes d´un neandertal a la cova de les Teixoneres

Recuperen més restes humanes d´un neandertal a la cova de les Teixoneres

Els investigadors han trobat un molar en el jaciment de Moià on l'any passat es va descobrir una...

Música de cambra, piano i cant en la nova edició del cicle Concerts d´Aro

Música de cambra, piano i cant en la nova edició del cicle Concerts d´Aro

El pianista alemany Severin Eckardstein, el Quartet Maig i el Cosmos Quartet són els tres...

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

L'«opera prima» de la directora Carla Simón, rodada l'any passat a la Garrotxa, competirà per...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema