Un espectacle de teatre, música i poesia basat en la vida de Salvador Espriu i dirigit per Xavier Albertí va donar el tret de sortida, ahir al vespre al Palau de la Música Catalana de Barcdelona, a l'Any Espriu, que tot el 2013 repassarà la vida, figura i obra de l'escriptor.

"Ara que Catalunya surt de viatge, ens hem de proveir de guies com Espriu", va dir el president Artur Mas, i va afegir que "mai quan intentes una cosa de gran envergadura tens la seguretat absoluta que tot sortirà 100% bé".

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va assegurar que "allò que va fer Espriu va ser cabdal per a les generacions actuals, allò que fem avui determinarà el futur de les generacions futures".

El teatre, la música i la poesia van ser els protagonistes de la nit. Abans, però, l'escriptor Miquel de Palol va glossar la figura del poeta i va afirmar que "és hora que la nació que aspira a ser-ho, s'elevi a la categoria d'Espriu, cal una mirada a la trajectòria d'un autor únic en les lletres catalanes i occidentals, comparable a Pessoa, Elliot i Brecht".

Van participar a l'espectacle els poetes Manuel Forcano, Josep Pedrals, Josep M. Sala-Valldaura i Jordi Vintró; els actors i actrius Carme Sansa, Fina Rius, Mercè Arànega, Màrcia Cisteró, Chantal Aimée, Enric Majó, Jordi Boixaderas, Josep M. Pou, Pep Tosar i Pere Arquillué; els músics Sílvia Pérez Cruz, Toti Soler, Marisa Martins, Mac McClure i Cor del Gran Teatre del Liceu.

Artur Mas també va dir: "Sabem, perquè la nostra història ens ho ensenya, que el fracàs molt sovint és la llavor de l'èxit i que l'error és el germen de l'encert". Mascarell va afegir: "L'hem d'honorar com cal perquè és bo que en un món dominat pel pressentisme aprenguem a recosir les connexions entre generacions".

Finalment, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va assegurar que, malgrat que Espriu no va viure a la ciutat, "Barcelona va contribuir a forjar Espriu com a escriptor i intel·lectual".

El centenari aplegarà, entre moltes altres activitats, l'exposició He mirat aquesta terra al CCCB, un homenatge popular a Arenys de Mar el 10 de juliol -dia del seu naixement-, el festival Perquè un dia torni la cançó a Sinera dirigit per Lluís Danés i la col·locació d'una escultura pública a Barcelona que reconeixerà Salvador Espriu, juntament amb Jacint Verdaguer, com a poeta nacional de Catalunya.

També s'ha programat una exposició pels carrers de Barcelona i altres ciutats d'escultures inspirades en els personatges populars d'Espriu i en el món dels titelles que ell va concebre, la difusió de noves músiques sobre textos d'Espriu i i la mostra La càbala i Espriu a la Casa de Cultura de Girona i a l'Arts Santa Mònica.