Una de les característiques de les esglésies ortodoxes és que hi ha festes religioses que varien de data segons es regeixin pel calendari gregorià o el julià (antic), com ara l'Església Russa. A tall d'exemple, la Pasqua segons el calendari gregorià se celebrarà enguany el 31 de març. I el 5 de maig, segons el julià. L'Església Copta es regeix per un calendari propi. joaquim bohigas

La Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat, que depèn del Departament de Governació i Relacions Institucionals, acaba de publicar el calendari de festes religioses de 2013, que inclou les principals solemnitats de 12 tradicions amb comunitats establertes a Catalunya: Església catòlica, Esglésies ortodoxes, Esglésies evangèliques, Església Adventista, Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies (mormons), Testimonis de Jehovà, Judaisme, Islam, Fe Bahá'í, Hinduisme, Budisme i Sikhisme. La significació d'aquest calendari, segons explica Afers Religiosos, és que la celebració d'aquestes festivitats va relacionada amb participar de "preceptes de participació en rituals, dejunis o abstinència de determinats aliments o activitats". A més, continua, "per a algunes religions, aquests preceptes estan regulats legalment a través dels Acords de Cooperació amb l'Estat".

Un dels exemples més clars, i que té implicacions en el funcionament del mercat de treball de la demarcació de Girona, és la celebració del Ramadà. Enguany, es farà del 9 de juliol al 8 d'agost, la data en què està convocada l'"Aid al-Fitr", que marca el final d'aquest període de dejuni i abstinència. L'altra festa important de l'Islam és l'"Aid al-Adha", que commemora el sacrifici d'Abraham. És també coneguda com la Festa del Sacrifici o Festa del Xai, i té rellevants conseqüències en l'àmbit educatiu, d'entre altres, perquè els alumnes no solen assistir a classe a causa de celebracions familiars. El calendari indica que aquesta festa es farà, enguany, el dimarts 15 d'octubre. No obstant, les festivitats que estan determinades pel calendari lunar poden variar un dia amunt o avall. En aquest sentit, hi ha tradicions religioses en què les festes poden variar segons el corrent religiós immers. I poden aparèixer diferències en comunitats segons els països que prenen com a referència.

Evangèlics

Els evangèlics, l'altra confessió minoritària important a Girona, té, com a festes destacades, la Pasqua (31 de març), Pentacosta (19 de maig), Dia de la Reforma (31 d'octubre) i Nadal (25 de desembre).