Un estudi descarta la relació entre els trets facials i el comportament agressiu

Les persones de cara més ampla no han de ser necessàriament més violentes, revela una recerca amb individus de 94 localitats del món

 

BARCELONA | EFE/DDG Un estudi internacional, en el qual ha participat la Universitat de Barcelona (UB), ha descartat que hi hagi una relació entre els trets facials d'una persona, l'amplada de la cara i el comportament violent o agressiu d'alguns homes.
L'estudi, que s'ha publicat a la revista científica Plos ONE, ha analitzat 4.960 individus de 94 localitats de tot el món i hi ha participat la professora de la Unitat d'Antropologia del Departament de Biologia Animal de la UB, Mireia Esparza.
El projecte, coordinat des del Centro Nacional Patagónico de l'Argentina i des de la Universidad Nacional Autónoma de Mèxic, aporta noves dades científiques que rebutgen les hipòtesis que associen els trets facials amb conductes antisocials o criminals, teories que van trobar molt predicament a mitjan segle XIX i que darrerament havien recobrat força.
Segons va informar ahir la UB, per dur a terme la investigació, s'han analitzat la cara -amplada i alçada facials- i els comportaments de 4.960 persones.
La professora Esparza ha explicat que s'han pres aquestes referències de la cara "perquè s'havien fet servir aquestes mesures en treballs previs que relacionaven l'amplada facial amb més agressivitat".
L'aportació de la professora de la UB en aquest treball internacional s'ha centrat en la reconstrucció de les genealogies de la població de Hallstatt (Àustria), a partir de dades biodemogràfiques dels homes d'aquesta localitat per obtenir la informació genealògica dels cranis de l'estudi i calcular l'eficàcia biològica de cada individu analitzat.
Malgrat que els resultats de la investigació descarten la presumpta relació de l'amplada facial amb els comportaments violents, l'estudi, segons Esparza, va més enllà.
L'antropòloga ha explicat que "d'una banda, la metodologia emprada es basa en mesures craniofacials i coordenades cranials en 2 i 3 dimensions, i ens dóna resultats més fiables que els estudis previs, que treballaven amb fotografies, i de l'altra banda, s'han analitzat gairebé 5.000 individus de tot el món, de manera que s'ha pogut fer una anàlisi comparativa interpoblacional i intrapoblacional".
Entre la població analitzada hi figuren els presos empresonats a Mèxic i fidels catòlics de Hallstatt. L'estudi concret de la població mexicana conclou que no hi ha cap relació entre un grau més o menys elevat d'agressivitat i la forma de la cara.
Els autors de la investigació han avançat que, a més del fet que els trets facials són "predictors febles" del comportament agressiu, la feina que han realitzat també posa de manifest que no existeix "dimorfisme sexual", és a dir, que les persones amb cares més amples en relació amb la seva altura, no tenen més descendència ('èxit reproductiu'), ni manifesten més comportaments violents.

Cultura

Recuperen més restes humanes d´un neandertal a la cova de les Teixoneres

Recuperen més restes humanes d´un neandertal a la cova de les Teixoneres

Els investigadors han trobat un molar en el jaciment de Moià on l'any passat es va descobrir una...

Música de cambra, piano i cant en la nova edició del cicle Concerts d´Aro

Música de cambra, piano i cant en la nova edició del cicle Concerts d´Aro

El pianista alemany Severin Eckardstein, el Quartet Maig i el Cosmos Quartet són els tres...

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

L'«opera prima» de la directora Carla Simón, rodada l'any passat a la Garrotxa, competirà per...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema