El cicle Girona a l'Abast que organitza des de 1986 l'escola Bell-lloc del Pla arriba aquest any a la seva quinzena edició sota el títol Girona abans de Girona, i posarà sobre la tarima de l'auditori Espai Caixa (plaça Poeta Marquina) grans experts sobre el tema.

El cicle, que es portarà a terme entre el 7 de febrer i el 7 de març, inclou un total de quatre conferències i una visita guiada.

El professor de Prehistòria de la UdG Julià Maroto serà el responsable de situar l'auditori en el punt més remot del túnel del temps per parlar sobre El temps dels caçadors-recol·lectors (7 de febrer), i l'arqueòleg i professor de la UdG Àngel Bosch abordarà la Prehistòria recent: els primers agricultors i ramaders (14 de febrer). Jordi Sagrera, arqueòleg del laboratori d'Arqueologia de la UdG, parlarà sobre L'edat de ferro i la cultura ibèrica (28 de febrer), i ja acostant-se una mica més cap al present, Pere Castanyer, arqueòleg del Museu d'Arqueologia d'Empúries, ha titulat la seva conferència De la colonització grega a l'arribada dels romans (7 de març).

El cicle inclou una visita guiada a les Coves de Serinyà a càrrec de Narcís Soler, catedràtic de Prenistòria de la UdG.

El cicle Girona a l'Abast proposa endinsar-se en el patrimoni que ha anat configurant la ciutat de Girona. En aquesta quinzena edició es proposa un exercici en el sentit contrari, ja que Girona serà la gran absent, ja que la matèria d'estudi serà l'espai geogràfic sobre el qual s'assentaria la ciutat, abans que aquesta fos fundada. Totes les conferències començaran a 2/4 de 8 del vespre.