Els responsables del Black Music Festival, que celebrarà la seva dotzena edició del 6 de març a l'1 d'abril, han volgut fer enguany un pas endavant, trencar una frontera, física i cultural, i desembarcar a la veïna França, amb la intenció d'establir-s'hi. El que aquest any serà una experiència, amb un únic concert i una jam session a Perpinyà, podria consolidar-se en poc temps com una expansió definitiva del BMF.

La cita "francesa", que tindrà entrada gratuïta, se celebrarà el proper dimecres 13 de febrer a la Sala ElMediator de Perpinyà, i comptarà amb l'actuació, en condició d'ambaixador, de la formació catalana de funk i rock Gnaposs, a més de la celebració d'una jam session a càrrec d'un grup de músics francesos.

Segons el director del festival, Jordi Planagumà, aquesta iniciativa, que s'ha gestat gràcies a la col·laboració del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, que patrocina l'esdeveniment, el Teatre de l'Archipel, el servei d'afers catalans de la vila de Perpinyà, la Casa de Perpinyà de la Generalitat de Catalunya i la Delegació de Perpinyà Mediterrània a Girona, va sorgir després de detectar que, any rere any, "eren molts els francesos que creuaven la frontera per assistir al festival".

La proximitat entre Girona i el sud de França, que sovint no es té gaire en compte pel fet de tractar-se de dos països diferents, és un motiu de pes per establir nous llaços que, mitjançant un festival que ja s'ha consolidat com un referent, reforcin els ponts culturals entre les dues bandes del Pirineu. I segons va explicar el màxim responsable del BMF, la col·laboració podria estendre's en els propers anys, incloent també una fluida reciprocitat, de manera que els festivals que se celebren al sud de França també puguin oferir concerts a les comarques gironines, "compartint i sumant públics".

Neix el Petit Black Music

I si la connexió del BMF amb el sud de França tindrà enguany la seva primera aventura, l'aposta per apropar la millor música a un públic més familiar es consolidarà definitivament. Després de l'èxit assolit l'any passat amb el Reggae per xics dels The Penguins, el concepte creix i es multiplica amb el naixement del Petit Black Music. Es tracta d'un cicle que inclourà tres espectacles dirigits als més petits, però també als seus pares, i que es portarà a terme entre el Teatre de Sant Narcís i l'Auditori de Girona.

D'aquesta manera, El Black Music de Jordi Tonietti serà el primer espectacle del nou cicle. El músic, tot un referent dels espectacles infantils, encetarà el Petit Black Music amb un recital que tindrà lloc el 9 de març al Teatre de Sant Narcís de Girona. En aquest espectacle, Tonietti adaptarà el seu repertori a la filosofia del festival, però també presentarà el seu nou treball, Cançons del mar, on aposta clarament pels ritmes africans, el reggae o el blues.

També al Teatre de Sant Narcís serà l'escenari d'El viatge de la Hope. Una aventura musical, d'Eduard Bonet, Nuri Mancebo i Sara Ditera, i que narrarà en forma de conte musicat, tota la història de la música negra, des dels seus orígens fins a l'actualitat. Aquest espectacle es podrà veure el 23 de març.

L'Auditori de Girona acollirà, el 17 de març, la tercera activitat del Petit Black Music, amb un taller de gospel que porta per nom t'enCANTarà, i que vol implicar en un mateix cor els pares i els fills.