Docents universitaris integrats en la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (Pudup) han convocat una assemblea aquest dissabte al convent Dels Caputxins de Sarrià per debatre la precarització de l'ocupació, que ha comportat l'acomiadament d'uns 3.000 professors.

Els professors Ramon Franquesa i Marta Padrós, membres de la Pudup, van explicar ahir en roda de premsa a Barcelona la convocatòria d'una segona Caputxinada aquest cap de setmana, en record de la primera, que van protagonitzar el 1966 uns 450 representants d'estudiants, professors i intel·lectuals catalans a favor de la democràcia i contra la dictadura.

El setge i posterior assalt policial al convent Dels Caputxins de Sarrià, on va tenir lloc la reunió, va suscitar un moviment unitari de solidaritat política i ciutadana, que va ser el germen de la Taula Rodona Democràtica de l'oposició catalana a la dictadura.

El cartell de convocatòria de la segona Caputxinada incorpora dues fotografies de l'actual conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, el 1966, quan va participar en la primera assemblea de professors catalans, i d'ara, quan els convocants el consideren el màxim responsable de les retallades a les universitats públiques.

Franquesa ha denunciat que la precarització dels contractes dels professors, l'atur i l'èxode al qual "s'han vist abocats milers de joves", uns 160.000 en l'últim semestre, "la majoria altament qualificats i formats al país", ha impulsat la Pudup a "recuperar l'esperit de la Caputxinada per reflexionar sobre el model d'universitat que volem".

Aquest docent universitari s'ha mostrat "sorprès" pel discurs de la ministra de Treball, Fátima Báñez, que va apreciar que el segment de joves en atur havia descendit lleugerament l'últim trimestre, sense tenir en compte als que se n'han anat d'Espanya per treballar. Es calcula que, després de la Guerra Civil, es van exiliar unes 250.000 persones de totes les condicions i edats, mentre ara, només en un semestre, se n'han anat uns 160.000 joves qualificats.