Josep Santilari (1959, Badalona), pintor realista, comença la creació d'una nova pintura. El quadre es dirà Ell@ i el seu procés va durar des de gener del 2008 fins a l'abril del 2009. El director de cinema i periodista David Trueba va decidir enregistrar aquest procés per fer-ne un documental: El cuadro.

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) va acollir ahir l'estrena del projecte de Trueba, que encara no està finalitzat. El realitzador va considerar que "seria bonic i interessant per la gent veure com pinta i seguir el procés d'un quadre".

El documental se centra en el treball de Santilari i transcorre d'una forma molt íntima i quotidiana. Així, es pot veure a Santilari treballant i pintant el quadre i fins i tot en alguns moments va comentant el procés que segueix en el moment de pintar, però tot dins un ambient molt familiar. Una de les claus del documental és la seva naturalitat.

En aquesta línia, Trueba va explicar que al documental "hi ha un element plàstic important i és com sorgeix una cosa fins que es fa real des de la imaginació d'una persona. Es a dir, el plantejament d'una tela en blanc i com de cop es converteix en una presència viva". Així mateix, va apuntar que també s'inclou el procés laboral de "reflexió i físic pel qual una pintura s'acaba". Un treball, va afegir, en el qual "hi ha inspiració, genialitat, talent i tècnica, però també hores d'esforç i capacitat d'observació".

Santilari assegura que "en cap moment va tenir la sensació que hi havia un intrús que el gravava" mentre Trueba treballava.