El 1645 les autoritats eclesiàstiques, en organitzar-se un ball a Vilamulaca (Catalunya Nord) sense el permís del canonge procurador jurisdiccional, aquest es presentà en ple ball, amb la intenció de fer tancar la barraca, com que no li feren prou cas, llavors ordenà al sotsbatlle... que confisqués el tamborí! Era evident que valorava la seva importància dins la cobla i en el ritme de la dansa.

D'una altra anècdota, jo mateix en vaig ser protagonista. La cobla Mil·lenària de Perpinyà havia de tocar el Puigsoliu de Joaquim Serra, obra en la qual figuren timbales, en no tenir-ne em demanaren si els n'hi podia trobar i la Selvatana els en deixà. Jo mateix amb una petita furgoneta les vaig portar i ja la tornada. A la frontera, la Guàrdia Civil m'inspeccionà i em preguntà què era allò, jo els ho vaig explicar: Aleshores el guàrdia em digué : "- Hombre yo siemple he visto que en las sardanas tocan un timbal pequeñito y estos que lleva usted son muy grandes-". Aleshores li vaig comentar que era per interpretar una obra de cobla, però no sardana i que requeria aquells instruments de percussió. Parlarem una estona, amb un to molt amical de la música de cobla, i tan amics.

NOU DISC DE SARDANES DE JOSEP COLL FERRANDO

Foixà és una població del Baix Empordà, situada en un trencant de la carretera de Corçà a Verges.

En aquest indret hi nasqué l'onze de gener de 1976, Josep Coll Ferrando, actualment un dels instrumentistes de tenora més cabdals.

A més d'ésser intèrpret, és també un excel·lent compositor. L'any 1996, amb la seva cobla, la Ciutat de Girona, enregistrà un disc de les seves sardanes i ara n'han gravat un altre de la seva producció musical que comprèn des del 1997 fins ara.

En aquest treball discogràfic hi figuren les següents sardanes:

- El Monestir d'Amer (2006)

- Record de Palamós (2006)

- Enaltidora (2007)

- Les homilies d'Organyà (2008)

- Al mestre Puigferrer (2008)

- 40 anys al teu costat (2009)

- L'encís del Ripollès (2010)

- Sa Pauma (2011)

- Les muralles de Girona (2012)

- La font picant (2012)

- Els gegants de Prats (2012)

- L'amic Jaume (2012)

El diumenge , 3 de febrer serà presentat a la seva població nadiua. L'acte, al matí a 2/4 de 12 a l'església. Cal destacar l'estrena de la sardana L'amic Jaume. A la tarda, a la plaça de la Bassa, audició de sardanes, la majoria d'aquest compositor.

ball del tortell

a esponellà

Pels volts de la diada de la Candelera, cada any, Esponellà (Pla de l'Estany), celebra una de les festes més antigues i tradicionals de la nostra terra, el Ball del Tortell.

De fet és una de les moltes danses que es ballen a molts indrets i són per a fer el traspàs dels pabordes d'alguna confraria, normalment dedicada a honor d'alguna mare de Déu .

En aquesta dansa tradicional i popular, els fadrins ofrenen uns tortells a les pabordesses, conjuntament amb un ramell de flors i es fa un ball en el qual les noies llueixen ben visible el tortell.

És una dansa molt senzilla i alhora entenedora. Hi participen sis parelles que representen el poble d'Esponellà i els veïnats de Martís i Batllori. Tres parelles són les entrants i tres sortints. A mitja dansa les pabordesses sortints ofereixen el ram i el tortell a les entrants simbolitzant el relleu de pabordesses.

Tot segui es ballen sardanes i la vetllada acaba amb una sardana curta anomenada Bon dia Lionor ballada per tots.

La recuperació de la música del ball del tortell és deguda al compositor banyolí Rossend Palmada Teixidor. La part musical anirà a cura de la cobla Bisbal Jove.

ROGER MAS I LA COBLA SANT JORDI A L'AUDITORI

Demà dissabte, dia 2 de febrer tindrà lloc un concert, a l'Auditori de Girona, a les 9 del vespre del cantautor solsoní Roger Mas i la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

El singular repertori del cantautor solsoní es presenta interpretat per una de les cobles més sòlides i de més projecció del moment: La Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona (Premi Ciutat de Barcelona de Música 2011). La incorporació de la sonoritat de la doble canya, així com d'un metall ajustat, embolcallen les seves cançons amb gran encert i donen com a resultat un diàleg intens i emotiu.

DIA UNIVERSAL

DE LA SARDANA

Cada any se celebra el Dia Universal de la Sardana, amb la interpretació a totes les ballades d'una sardana unitària.

Aquest 2013 la data s'escau en el 16 de juny, per evitar que coincideixi amb la revetlla de Sant Joan. La sardana escollida perquè es balli arreu és Arenys de Munt, del compositor Ricard Viladesau. Aquesta elecció és perquè enguany la població d'Arenys de Munt serà proclamada Capital de la Sardana, un nou projecte unitari de la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l'Obra del Ballet Popular que s'inicia amb aquesta localitat del Maresme i que vol provocar una sacsejada al món cultural i sardanista.

Si alguna entitat o cobla necessités les particel·les de la sardana Arenys de Munt les hi podem fer arribar. Ho podeu demanar a la FSC o a som@garonua.com.

guia d'alec

Recordem que demà dissabte, dia 2, a les 5 de la tarda hi haurà a Andorra, a la Sala de Congressos d'Andorra la Vella, la presentació de la Guia d'Aplecs de la Sardana per aquest any, 2013.

Després de la presentació s'oferirà un concert per la cobla Jovenívola d'Agramunt.