Les Joventuts Musicals de Girona, Figueres i Banyoles van presentar ahir una nova proposta que pretén detectar i promocionar els millors joves talents musicals de les comarques gironines i d'arreu. Es tracta de DBUT, el nou concurs de joves intèrprets que organitzen conjuntament. Cadascuna d'aquestes associacions acollirà i organitzarà una de les tres modalitats que s'han obert en aquesta primera edició del concurs: músiques d'arrel (Banyoles), Jazz (Figueres) i música Clàssica (Girona).

La nova iniciativa se suma a la tasca que el moviment de Jeunesses Musicales duu a terme internacionalment.

El nou concurs DBUT va dirigit a tots els intèrprets individuals o grups joves (d'un màxim de sis integrants) que interpretin alguns dels tres gèneres musicals esmentats.

El límit d'edat es fixa en 26 anys en la modalitat de clàssica i 30 en les altres dues. Com a mínim un dels intèrprets del grup ha de ser nadiu de les comarques gironines.

El format del concurs pretén ser innovador, àgil i participatiu. Així, les eliminatòries es decidiran a partir dels materials enregistrats que hauran enviat els diferents concursants i que un jurat d'experts examinarà per escollir-ne dos finalistes.

Les finals de les tres modalitats se celebraran respectivament a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles (divendres 10 de maig, 21 h), l'Espai Cultural la Cate de Figueres (dissabte 11 de maig, 21 h) i l'Auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona (diumenge 12 de maig, 19 h).

Aquestes finals es plantejaran com concerts gratuïts oberts al públic on els dos finalistes de cada modalitat protagonitzaran una de les dues parts del recital. El públic assistent podrà votar. Es pretén que les finals siguin una autèntica festa que compti amb la participació de la ciutadania. Els guanyadors de cadascuna de les tres modalitats del concurs DBUT obtindran com a premis la celebració de dos concerts remunerats. Igualment s'institueix el Premi Josep Anton Galeras pel qual s'enregistrarà un CD promocional.

Els guanyadors es beneficiaran també de beques per a seminaris i cursos que aportaran les institucions col·laboradores, com ara l'Aula de Música Tradicional.

A la presentació hi van participar Natàlia Molero, directora de la Casa de Cultura; Meritxell Maset, presidenta de JM de Girona; Maria Garriga, presidenta de JM de Figueres, i Miquel Cuenca, president de JM de Banyoles.