L'obra fotogràfica del saltenc Salvador Crescenti (Móra la Nova, 1903 - Salt, 1978) conforma el novè volum de la col·lecció Girona Fotògrafs, editada pel Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona, i Rigau Editors. El llibre recull el gran llegat fotogràfic de l'autor que va sumar a les seves esquenes més de cinquanta anys d'activitat professional i constitueix una cobertura de diferents esdeveniments i de l'evolució urbana del poble de Salt durant les dècades de 1930 a 1960, període durant el qual fou l'únic fotògraf de la vila.

Aquest treball fotogràfic no només es concentra a Salt sinó que també reporta l'activitat de molts altres municipis de les comarques gironines. Crescenti es va introduir en el món de la fotografia de manera autodidacta i a l'edat de vint-i-tres anys va començar la seva activitat com a fotògraf professional. Lluny de mantenir un posicionament distant, Salvador Crescenti era un fotògraf de carrer, que es desplaçava amb la seva bicicleta i es dedicava principalment a fer retrats d'encàrrec, i es va fer popular realitzant aquest "servei comunitari".

Com explica un dels autors dels textos del llibre, el saltenc Miquel Berga: "Veient passar en Crescenti amb la seva bicicleta i, com sempre, amb la càmera al coll, el meu pare devia cridar: "Creixenti, hauries de venir, que hem tingut un nen!".

Esportista practicant

La gran afició per la pràctica de diferents esports va accentuar la seva vocació de fotògraf sense perdre's cap dels esdeveniments esportius que succeïen a Girona i Salt.

El futbol era l'esport que seguia de forma més regular. Era un ferm aficionat del Girona FC, però també cobria esdeveniments d'hoquei, bàsquet, curses ciclistes, entre altres disciplines. L'interès de Crescenti per la fotografia de premsa en general, sumat a la seva afició pels esports i la publicació de cròniques esportives a Los Sitios i Gerona Deportiva, el van convertir en un dels pioners de la fotografia esportiva a Girona. La Guerra Civil, en la qual no va participar perquè tenia nacionalitat italiana, va condicionar la seva trajectòria professional. Malgrat les nombroses adversitats durant els primers anys del franquisme, per no aturar la seva activitat i funció fotogràfica, es va mostrar afí al règim franquista. Aquesta cordialitat li va permetre seguir fotografiant els esdeveniments gironins i el gran canvi historicosocial que va suposar el nou règim. Aquest novè volum és ple de fotografies diferents, tant urbanístiques com esportives, retrats, esdeveniments socials i, fins i tot, panoràmiques. El volum editat inclou una detallada biografia del fotògraf, a més d'una analisi sobre la trajectòria de Crescenti i del context històric que va viure. La redacció dels textos del volum editat ha anat a càrrec de Cristina Feixas i Miquel Berga.