El grup municipal d'ERC -a l'oposició a l'Ajuntament de Breda-, ja va avisar que el Pla Especial de Protecció del Nucli Històric, aprovat fa aproximadament un any, és insuficient. Però el crit d'alerta no ha pogut salvar la Torre Forns, enderrocada ahir, un dels edificis que donava singularitat a una vila que les darreres dècades ha freqüentrat les pàgines dels diaris pels efectes homogeneïtzadors de l'especulació urbanística. La rehabilitació de l'entorn de l'antic monestir de Sant Salvador va ser origen de crítiques a finals de la dècada del 1990 pels pocs escrúpols en el respecte al patrimoni històric.

Ara ha arribat l'hora de la Torre Forns, un edifici que, segons ERC, figura als inventaris de patrimoni de la Generalitat i del Consell Comarcal de la Selva. Uns inventaris on consten les construccions d'interès arquitectònic i històric. Però l'honor de figurar en aquests inventaris elaborats per experts no és suficient per garantir-ne la presservació. El fet és que aquesta torre no gaudia de cap mena de protecció oficial, de manera que se n'ha anat a terra i santes pasqües.

Andreu Pujol, regidor d'ERC, va dir al Diari de Girona: "No culpem el propietari, perquè ha fet el que la llei li permet, però s'ha perdut un edifici modernista", aclareix Pujol.

En un comunicat difós ahir, abans de conèixer la notícia de l'enderroc, ERC alertava que "no es té en compte el patrimoni arquitectònic singular com les cases modernistes i noucentistes de la carretera d'Arbúcies, els casals neoclàssics del carrer de Barcelona o les construccions modernistes d'aquest mateix carrer, així com d'altres elements aïllats com la Torre Sala o Can Saurí, que, en molts casos, podrien desaparèixer de manera completament legal i aquesta seria una pèrdua irreparable i irreversible".

La Torre Forns ve consignada a la Guia del Patrimoni Històric i Artístic dels Municipis Catalans de la següent manera: "Casa unifamiliar amb jardí caracteritzada per una original façana de la qual sorgeix una destacada tribuna sostinguda per columnes, que fa de porxo davant l'entrada de la casa. És una tribuna de planta quadrada, amb finestrals geminats de mig punt, coberta amb una cúpula piramidal, d'unes dimensions que es manifesten fora de proporció en relació amb la resta de la casa".

Es tracta d'un edifici residencial, corresponent al període 1911-1929, inventariat com a modernista. Però ja és història.