La Casa de Cultura de Girona ofereix, per primer cop en tot el territori català, una nova oferta d'art, la màquina expenedora Artsurprise, una innovació per l'art contemporani, amb també artistes gironins, en petit format (de la mida d'un paquet de tabac).

Els artistes que hi participen tenen la possibilitat d'obtenir nous contactes comercials, a més d'una atenció especial sobre el seu art i reben una comissió del 60% de les vendes.

Artsurprise té tres punts oficials de venda: a través de la botiga online, directament o en màquines expenedores de tabac reciclades. Aquest art servit en capses té com a punts de venda museus, galeries, sales d'exposicions i diferents agents d'art i artistes, d'Espanya, Alemanya, on ja han instal·lat 25 unitats de màquines expenedores, i properament oferiran aquest producte artístic a França i Bèlgica.

És un projecte socioescultòric creat pel col·lectiu El-Drac, una xarxa virtual d'artistes procents d'Europa que "col·laboren entre ells sense cap compromís econòmic, amb la finalitat de desenvolupar projectes que afavoreixen la comunitat d'artistes". Així doncs, no és només una associació, sinó "una comunitat".

Artsurprise és una plataforma experimental de promoció per als nous estils i tècniques, on es desenvolupa "l'esperit d'un nova generació d'artistes, disposats a creuar totes les fronteres i els límits del mercat de l'art tradicional". Es defineixen amb un estil "fresc i actual, elegant i potent, oferin grans obres d'art en molt petit format".

Alhora, aquest projecte uneix artistes, compradors i venedors ja que dóna la possibilitat als artistes de promocionar el seu art al públic general, ja que "posa a l'abast de tothom la possibilitat de conèixer l'art contemporani europeu i de participar en el seu desenvolupament".

Màquines reciclades

La venda es realitza, majoritàriament, a través de màquines reciclades de tabac, col·locant-les en locals socioculturals com museus i galeries. Així, alhora, "dóna la possibilitat a les galeries de promocionar també els seus propis artistes d'una forma senzilla".

L'inici del projecte es remunta al setembre de 2011, instal·lant un total de 25 màquines a dos països, amb 66 artistes que hi participen (gironins entre ells) i amb un total de 12.000 obres d'art. Les obres es divideixen en diferents categories: dibuix, pintura, objectes, gravats, tècniques mixtes, art digital, àudio i vídeo. Cada capsa conté un número de sèrie únic perquè l'artista pugui seguir tot el progrés de la seva obra.

El preu de venda de la capseta és de 5 €. Aquesta quantitat se secciona en diferents quotes: material, logística, finançament de les màquines i la comissió pel centre venedor. "La resta dels guanys són per l'artista, el qual rep un 60% del total. La transparència és important".