Mig miler de persones, entre estudiants, professors i personal d'administració i serveis (PAS) de la Universitat de Girona, van alçar ahir la pancarta i la veu en defensa de la universitat pública i contra les retallades. Segons els manifestants, que van tallar el trànsit rodat del centre de Girona, les reformes que els governs d'Europa, Espanya i Catalunya volen impulsar convertiran la universitat en una institució al servei bàsicament dels interessos del món econòmic i financer.

La manifestació per la ciutat va ser l'acte més visible d'una jornada de vaga convocada per la recentment constituïda PUDUP-Girona (Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública), òrgan que aplega estudiants, professors i PAS, els tres col·lectius implicats en el món universitari.

La jornada de vaga va tenir un seguiment del cent per cent al Campus del Barri Vell, on les facultats de Lletres i d'Educació tenien les portes barrades des de la matinada, així com el mateix rectorat, on no es va poder entrar a treballar.

En canvi, al Campus de Montilivi el seguiment va ser desigual. Segons fonts de l'equip de govern de la rectora Anna Maria Geli, la vaga va paralitzar un 81% de les classes a la Facultat de Dret, un 50% a la Facultat d'Econòmiques i va ser menor a Ciències, i pràcticament inexistent a Medicina i Infermeria, i a l'Escola Politècnica Superior.

La pluja va voler respectar la manifestació i només algunes gotellades van forçar el desplegament de paraigües en el recorregut des de la plaça Sant Domènec fins al cor de la ciutat, primer fins a la subdelegació del Govern espanyol, després fins a la Generalitat.

Es van cridar lemes com "contra la tisora, pedra, pedra, pedra!", "no és una crisi, és una estafa" o "se'ns pixen a sobre i diuen que plou", i es va llegir megàfon en mà un manifest de sis punts, entre ells "fer sentir la veu crítica de la universitat", instar "els governants universitaris" a defensar els interessos de la universitat pública, "rebutjar els acomiadaments" i "exigir més participació en la gestió acadèmica".

Un model esgotat

El professor emèrit Salomó Marquès va participar als parlaments finals per reivindicar la "funció crítica" de la universitat i lamentar que hi hagi "gent corrupta i no passi res, en un model polític esgotat". Marquès va reclamar que la pancarta d'encapçalament de les manifestacions la sostingui l'equip de govern universitari perquè "està tan putejat o més que nosaltres".

El regidor de la CUP de Girona Carles Bonaventura va acompanyar una manifestació protagonitzada per estudiants, professors i treballadors de la UdG.

El professor de Ciències de l'Educació Pere Soler va afirmar, en declaracions a aquest diari, que hi ha "un sector majoritari" que considera que les mesures que prenen els polítics "degraden" la universitat pública. "El Govern espanyol vol una universitat elitista i depenent dels interessos dels sectors empresarials", va dir. "A més, volem modificar la governança per fer una universitat on la participació i la democràcia quedin retallades i a mans de determinats sectors privats", va afegir.

Per la seva part, Manel Barbero, també professor de la Facultat d'Educació, subratlla que hi ha a Girona professors associats no renovats, retallades de salaris i increment de costos de matrícula, però el professorat veu "una amenaça fonamental en la transformació dels sistemes educatius, cada vegada més tècnics, que renuncien a la formació de la persona, i això és un atemptat de futur contra la pròpia democràcia".