L'Auditori es vestirà de gala aquest dissabte a les sis de la tarda per acollir el concert de commemoració del 125è aniversari de La Principal de la Bisbal. En l'acte de presentació del recital el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que des de l'època de la Renaixença l'orquestra empordanesa ha estat l'"epicentre" a l'entorn del qual ha girat el fenomen de la sardana. El conseller ha afirmat que el programa del concert és "extraordinàriament important i vistós" i ha desitjat que la ciutadania es faci seu el projecte i que L'Auditori estigui ple de gom a gom. En el concert, en què s'ha convidat la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, s'estrenaran dues peces inèdites.

La Principal de la Bisbal va ser fundada l'any 1888 coincidint amb l'època en què la sardana començava a expansionar-se per tot el territori, en plena Renaixença. Proclamada com 'La Dansa Nacional de Catalunya', la cobla bisbalenca va participar decisivament en el procés de divulgació de la sardana, des de l'Empordà a tot el país.

En aquesta línia s'ha pronunciat Mascarell en l'acte de presentació del concert commemoratiu. El conseller ha destacat que La Principal de la Bisbal ha estat l'"eix vertebrador" del fenomen de la sardana des dels seus inicis i ha aprofitat per recordar que la banda és la cobla oficial de la Generalitat de Catalunya.

El director de la cobla empordanesa, Francesc Cassú, ha afirmat que el recital que es farà dissabte és, a parer seu, "un dels millors concerts de cobla" que es poden veure avui dia. Una de les novetats que es podrà escoltar al concert la signa el mateix Cassú i s'anomena 'Notes de quadern. Fantasia rocambolesca a l'Empordà de Pla".

La segona estrena anirà a càrrec del jove compositor i tible solista de la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, Marc Timón. Porta per títol 'La llegenda de bruel de Castelló d'Empúries' i està formada per tres moviments que apel·len una llegenda vinculada a la vila natal de Timón, Castelló d'Empúries.

En l'acte de presentació del concert, les entrades del qual es poden adquirir per 20 euros, també hi ha participat el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig; i el director general de l'Auditori de Barcelona. El recital compta amb la col·laboració del Departament de Cultura, L'Auditori de Barcelona i la Federació Sardanista de Catalunya.