Que la retallada en el pressupost està afectant la UdG és innegable, i aquest va ser un dels temes que més es van tocar en la darrera jornada sobre el futur de les universitats que s'ha estat duent a terme a la UdG. Les jornades van finalitzar ahir a la tarda amb el debat "Reformant les universitats: i la UdG, què?". Allà va quedar clar, per les intervencions dels professors que hi havia entre l'escàs públic -uns quants d'ells candidats a rector en diverses ocasions- que els perills de la situació actual no són només que algú es quedi sense poder estudiar per motius econòmics, sinó que hi ha desencant en bona part de la plantilla per les condicions laborals que tenen i les poques possibilitats de promoció. Per la seva banda, el representant del rectorat va admetre que rebaixar més el finançament seria insuportable per a la UdG, i elpresident del Consell Social, Albert Bou, va recordar que no hi pot haver més diners per "continuar amb jornades de 35 hores setmanals, quan a fora se'n treballen 40"

Entre les intervencions del públic -la pràctica totalitat docents de la UdG- es van poder escoltar dures crítiques, com que "el desastre de govern que hem tingut a la universitat els darrers anys no ha servir per gaire res excepte per complicar la vida als projectes que anaven sortint".

Tanmateix, el desencant i la manca d'il·lusió d'una part de laplantilla que suporta "condicions laborals vergonyants" es va destacar com un dels problemes actuals en més d'una intervenció. Una d'elles la del doctor Sergi Bonet, que a més va reivindicar per la UdG "un model públic i amb autonomia, on cap estudiant ha de quedar exclòs pel fet que no tingui prou poder adquisitiu". "L'eficiència ha de ser una consequencia i no un objectiu", va concloure.

Per la seva banda Albert Bou, president del Consell social, va remarcar que no es poden demanar més diners "perquè els treballadors puguin continuar treballant 35 hores quan a fora en treballen 40, no són les condicions de la societat en què vivim". Bou va indicar que a la UdG no hi haurà en els propers temps "gaires canvis en la governança, però la retallada és evident que es notarà".

Respecte al mateix problema Martí Casadesús, vicerector de Planificació, va manifestar que tot i la retallada del 19% "es podrà mantenir l'oferta de graus". "Ara bé, abaixar més el finançament ja no seria suportable", va avisar.

Isaac Granell, representant dels estudiants en l'acte, va demanar que en les properes eleccions a rector "es debati sobre el model universtitari, tant pel que fa a finançament com pel que fa a educació".