La directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, Ester Franquesa; la directora editorial d'Ara Llibres, Izaskun Arretxe, i el president de la Fundació Pere Coromines, Antoni Vives, van presentar ahir l'acord per a la recuperació i comercialització d'una gran part dels fons de la Fundació Pere Coromines i de Curial Edicions. Arretxe va anunciar que el primer pas de l'acord és la publicació de la "joia de la corona": l'edició revisada del Diccionari Etimològic de la Llengua Catalana de Joan Coromines. Ara se'n publica el primer de tres volums.

El fons de la Fundació Coromines no estava digitalitzat i hi havia una gran riquesa que s'estava quedant fora de circulació comercial. Ara s'estan buscant nous canals de sortida comercial del fons perquè arribi a la població.

Arretxe va assenyalar que el fons de la Fundació Coromines i Curial Edicions és espectacular: "Estem parlant del Diccionari Etimològic, de l'Onomasticon, els epistolaris de Coromines, el fons de Curial, que té molts escriptors i clàssics, i tot això mereix una nova vida", va dir.

El Diccionari Etimològic de la Llengua Catalana és una obra cabdal com a diccionari i peça fundacional de la cultura catalana. Segons la directora editorial d'Ara Llibres, la nova edició del diccionari és la "versió definitiva", ja que incorpora totes les correccions que va fer Coromines i les dels seus deixebles posteriors, així com anotacions fonètiques i ?abreviatures.

Aquesta obra "és més que un diccionari", ja que el seu autor el va construir a partir de les veus dels catalans d'arreu que va conèixer per tot Catalunya en els seus recorreguts pel país, va dir Arretxe.

Ara sortirà a la venda el primer volum del diccionari, el segon es publicarà al juny i el tercer al setembre. Cada volum costarà 120 euros i està pensat que es vengui en canal crèdit a través de telèfon i també a les llibreries. Antoni Vives va apuntar que es treballa per fer "una operació comercial amb el sentit més noble de la paraula", amb l'objectiu de posar en coneixement del gran públic aquest tresor filològic, científic i espiritual del nostre poble.

Digitalització

Arretxe també va indicar que per fer el diccionari han fet "una tasca complexa i ambiciosa de digitalització del Diccionari Etimològic". "Una feina invisible i molt important ha estat la digitalització dels deu volums originals", va afegir l'editora.