La Comissió de la Dignitat ha aconseguit recuperar un fons fotogràfic inèdit considerat d'una importància exepcional per a la memòria històrica. Es tracta d'un fons documental de 1.400 negatius de fotografies de la Guerra Civil Espanyola que l'administració catalana no va poder comprar per falta de liquiditat, però gràcies a les gestions de la Comissió de la Dignitat i l'ajuda d'una cinquantena de particulars s'ha pogut fer front als 7.500 euros de cost.

Una caixa de fusta i dues capsetes de llauna han guardat durant 74 anys el tresor documental d'un soldat fotògraf, del qual es desconeix la identitat, segons va informar ahir TV3.

Se sap que les caixes amb els negatius van anar a parar a mans d'un soldat francès al camp de refugiats d'Argelers. Les fotografies tenen el valor d'haver estat preses per un soldat de la 30a divisió de l'Exèrcit Republicà, i tenen una riquesa afegida respecte de les fotos oficials, ja que van ser preses a peu de guerra i mostren escenes inèdites.

Josep Cruanyes, de la Comissió de la Dignitat, ha explicat que hi ha imatges, per exemple, de l'interrogatori d'un soldat enemig fet presoner. Són fotos preses al Front d'Aragó, la zona del Montsec i a altres indrets, i una part d'elles són prèvies a la guerra. El fons quedarà dipositat a l'Arxiu Nacional de Catalunya, però abans es farà un treball de recerca i documentació. Teresa Fabregat és el nom d'una dona que apareix a moltes fotos i pot ser una pista per identificar l'autor desconegut.