L'Assemblea de la Federació Sardanista de Catalunya ha aprovat per unanimitat adherir-se tant a la proposta d'adhesió a la sectorial de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Sardanes per la independència com a la declaració a favor del dret a decidir.

Les entitats sardanistes assistents d'arreu del territori de Catalunya han decidit donar suport a ambdues propostes en tractar-se del sentir generalitzat i suposa una expressió del compromís vers la cultura i la tradició catalana.

La Federació Sardanista de Catalunya és l'estament nacional que aplega les entitats, seccions i associacions sardanistes de Catalunya, Andorra i el Rosselló. De fet, és la segona federació cultural del tercer sector de Catalunya en nombre d'associacions adherides, segons les dades publicades al número 430 (edició del mes de novembre de 2008) dels Fulls de la Cultura i Comunicació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. En concret, la Federació Sardanista de Catalunya compta amb 349 associacions adherides, el que la situa en el segon lloc entre les 28 federacions culturals recollides, just per darrere de la Federació Catalana d'Entitats Corals (421 adherits). Des del primer dia, la funció de la Federació Sardanista de Catalunya ha estat la de donar suport a les entitats i manifestacions sardanistes.