El Grup d'Atenció Primària d'Abordatge del Tabaquisme de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) va criticar ahir que els personatges de la sèrie de TV3 Gran Nord, que ahir va estrenar la seva segona temporada, fumen i beguin sense que això sigui rellevant per a la trama.

"Volem cridar l'atenció d'una situació en què un producte de la televisió pública del nostre país contradiu allò que la mateixa societat ha volgut regular a través de la llei, en un esforç per estendre la protecció sobre el fum del treball a totes les instàncies i grups de població", explica la CAMFIC en un comunicat.

Segons aquesta associació de metges, la sèrie de TV3 "ofereix repetides escenes de consum de cervesa i tabac, sovint sense cap relació rellevant amb la trama del capítol corresponent". "En concret -afegeix la nota- es produeix l'aparició de personatges que es posen a fumar en un context vinculat a festa, diversió col·lectiva, gratificació social, etc., o bé en un moment de plaer o recompensa per al personatge en particular".

Perversa subtilitat

Per als metges, "aquest tipus d'imatges en les quals el cigarret pren protagonisme en pantalla ataquen amb una perversa subtilitat els esforços de les autoritats sanitàries i associacions de pacients per reduir l'hàbit tabàquic".