El projecte d' El Bulli Foundation ja té permís per començar les ?obres. L'Ajuntament de Roses li va concedir ahir la llicència i ara l'equip de Ferran Adrià ja pot començar els treballs per reconvertir el que va ser el millor restaurant del món en una fundació dedicada al pensament i la creativitat. L'alcalde de Roses, Carles Pàramo (CiU), ha reconegut que la tramitació ha trigat més del que s'esperava perquè el projecte ha hagut d'adaptar-se a totes les normatives que s'apliquen al Parc Natural del Cap de Creus. "La iniciativa recull finalment tots els informes favorables preceptius de les altres administracions", va dir. Tot i que ni Pàramo ni l'arquitecte Enric Ruiz-Geli van concretar els canvis que ha experimentat l'obra -projectada al Parc-, Urbanisme ja va marcar el passat mes de desembre part de les línies a seguir. L'ampliació prevista era d'un 50% però l'ens va aprovar només un 20% mentre el Govern buscava fórmules per poder completar-lo. Segons van explicar aleshores, la normativa vigent que regula el Parc només preveia aquests canvis. El projecte té un cost de 600.000 euros i Roses n'ingressarà 22.000 en concepte d'impost de construccions.

Tothom insistia ahir en què no s'ha fet cap excepció amb el projecte d'Adrià i que aquest complia escrupolosament amb totes les normatives. El cert és, però, que ningú va voler donar detalls sobre quins canvis ha experimentat per adaptar-se al que preveu el Parc. Pàramo va dir que totes les administracions hi han donat el vistiplau i que "des d'un bon principi en Ferran ha exigit complir estrictament amb la llei i no ha volgut que ningú li pogués dir que s'havia fet una excepció amb ell". Per la seva banda, Enric Ruiz-Geli -ideòleg de la proposta- va limitar-se a manifestar que "en línies generals es tracta del mateix projecte que es va donar a conèixer fa temps", tot i admetre que calia donar les gràcies a totes les administracions perquè "és molt difícil construir en un parc natural". Geli, a més, va dir que l'atorgament de la llicència d'obres era una molt bona notícia perquè permetrà mantenir el planejament de tenir acabat l'edifici al 2015. "El món està mirant aquesta obra amb molt de detall i en temps de crisi és una molt bona notícia que es pugui tirar endavant", va afegir.

La llicència d'obres, però, només permet fer realitat la primera fase del projecte. Tot i que les màquines ja hi poden començar a treballar, de moment, només es permet ampliar la superfície del restaurant fins a un 20%. O això és el que va establir la comissió d'Urbanisme a finals de l'any passat. El projecte final, en canvi, se situa en un 50%. La Generalitat, com ja ha assegurat en diverses ocasions, segueix buscant les fórmules legals que permetin completar aquest projecte d'arquitectura sostenible al bell mig d'aquesta zona protegida. I és que el Pla Especial del Parc només permet que les edificacions que es trobin en el seu interior es puguin ampliar en un 20%. Tot i això, existeix l'excepció per a totes aquelles que siguin d'interès patrimonial, cultural o que serveixin per promoure la zona. Aquí és precisament on es vol incloure El BulliFoundation. L'eixamplament que va autoritzar Urbanisme consistiria en 218 metres quadrats més convertint així la superfície total en 1.312 m2, que serviran per canviar la coberta del magatzem, demolir les habitacions i els despatxos per crear-hi un espai de treball compartit. També s'habilitarà una sala d'idees i es rehabilitaran les terrasses.

Les dificultats de conjugar aquest edifici "sostenible amb entorn" amb les limitacions del Parc ja es van posar de manifest quan es va presentar el projecte. Entitats ecologistes s'hi van oposar inicialment perquè consideraven que suposava privatitzar pràcticament tota la cala Montjoi -on està ubicat- i el mateix Ruiz-Geli va manifestar en una conferència a Figueres l'octubre de l'any passat que, si bé la fundació ja estava adaptada a les normes del parc, calia "actualitzar alguns detalls". Tampoc aleshores va concretar les precisions però va dir, per exemple, que les lleis europees demanen que s'instal·lin plaques fotovoltaiques i, en canvi, les normes de l'espai no ho preveien. L'actuació, però, treballa cent per cent amb les energies netes oferint un equipament 100% sostenible i únic al món que tindrà capacitat per generar energia i revertir-la al territori.