La 66a edició del Festival de Canes es va inaugurar ahir amb l'estrena europea d'El gran Gatsby, de Baz Luhrmann, que demà arriba a les nostres pantalles. Es tracta d'una nova adaptació de la famosa novel·la de Francis Scott Fitzgerald, diverses vegades duta a la pantalla, d'entre les quals destaca la versió que el 1974 va dirigir Jack Clayton, amb guió de Francis Ford Coppola, i que van protagonitzar Robert Redford, Mia Farrow, Sam Waterston i Brucen Dern, en els personatges que ara encarnen respectivament Leonardo DiCaprio (Jay Gatsby), Carey Mulligan (Daisy Buchanan), Tobey Maguire (Nick Carraway) i Joel Edgerton (Tom Buchanan).

L'australià Baz Luhrmann, autor de Romeu i Julieta de William Shakespeare (també amb DiCaprio) i Moulin Rouge, es manté fidel al llibre però, amb gran efectisme, converteix en un espectacle 3D la romàntica història del milionari misteriós, fosc i glamurós que, al Nova York dels feliços anys vint, lluita per recuperar la dona, ara casada, de qui s'enamorà en temps de guerra.

espais exteriors de la pel·lícula, i la càmera es mou com vitaminada. Intent lloable d'anar a buscar els espectadors joves, però no se n'han acabat de sortir i tèbia ha estat la recepció de la pel·lícula al festival.

En la jornada inaugural de Canes 2013, s'ha presentat en públic el Jurat que el dia 26 de maig haurà d'anunciar el seu palmarès i que presideix Steven Spielberg. Un equip potent, amb Nicole Kidman i l'actriu índia Vidya Balan, el tarantinià actor austríac Christoph Waltz i el seu col·lega francès Daniel Auteuil, i els cineastes Naomi Kawase, Lynne Ramsay, Ang Lee i Cristian Mungiu.

A partir d'ara hauran de valorar un total de vint títols, de cineastes consagrats com els germans Coen, Jim Jarmusch, Jia Zhangke, Roman Polanski, Steven Soderbergh, i d'autors premiats en altres festivals, com l'iranià Asghar Farhadi o el francès Abellatif Kechiche.