Sofia Coppola va inagurar ahir la secció Un Certain Regard del Festival de Canes amb The Bling Ring. El títol de la pel·lícula és el nom que la premsa va donar a una colla d'adolescents de Los Angeles enderiats amb els famosos i el món de les marques, que seguien per Internet la vida dels Paris Hilton, Orlando Bloom, Rachel Bilson... i els entraven a robar a casa, aprofitant que eren fora, a una setmana de la moda, als Oscar, o en algun rodatge.

Quan els van detenir, havien arreplegat objectes de luxe (joies, vestits, sabates, bosses de mà...) i diners per valor de més de 3 milions de dòlars. El cas va tenir un ampli ressò mediàtic, però va ser a partir d'un article publicat a Vanity Fair que Sofia Coppola va decidir reconstruir aquella història, a tall de conte moral sobre la societat actual i el jovent que puja sota la influència dels reality shows televisius.

Emma Watson, actriu de la saga Harry Potter, és l'únic rostre conegut d'entre els protagonistes, a part de l'aparició que hi fa Paris Hilton, que ha cedit la seva mansió espectacular per rodar-hi un bon grapat d'escenes.

D'altra banda, Amat Escalante, cineasta mexicà nascut a Barcelona, va encetar la competició amb Heli. Cinta ambientada en una zona arraconada de Guanajuato (Mèxic), amb actors no professionals i un estil visual sec, despullat d'efectismes fotogràfics, documenta la difícil vida quotidiana en un indret com aquell, on la gent treballa en una fàbrica automobilística, en el narcotràfic o als cossos de policia.

El fil conductor és la història d'un home jove que lluita per tirar endavant i patirà en la pròpia carn l'acció brutal d'una unitat especial de la policia que, en connivència amb els narcos, busquen els paquets de droga que uns adolescents ena?morats s'havien fet seus i havien amagat candorosament a casa seva, per vendre'ls i així tenir diners per casar-se.

Guanyador a Sant Sebastià 2012 amb A la casa, el prolífic François Ozon, de la seva banda, va presentar ahir Jove i bonica a la competició de Canes, que passa a ser de les millors pel·lícules de la seva discutible filmografia. Es tracta del retrat d'una noia de disset anys que, durant les quatre estacions de l'any, va afirmant la seva sexualitat al marge de qualsevol convenció social, prostituint-se voluntàriament, d'amagat de familiars i amics.