Una dona de 31 anys sense ovaris ha donat a llum un nadó després de sotmetre's a un autotrasplantament de teixit ovàric, en una operació pionera que es va dur a terme amb èxit a l'hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues.

Ahir, deu mesos després del part, els metges d'aquest hospital van presentar el petit Lucas i la seva mare, Mercedes, una pacient que va ingressar al centre el 2001 perquè tenia un tumor en un dels ovaris, que li van extirpar. Un mes després van haver d'extirpar-li l'altre, però salvant una part del teixit ovàric, que van congelar.

"L'objectiu d'aquesta congelació i del programa en general és preservar la fertilitat de les pacients oncològiques", va manifestar el doctor Justo Callejo, responsable d'aquest cas, un dels primers a Espanya, i que al desembre del 2011 va informar sobre l'embaràs de la seva pacient després de l'autotrasplantament.

Callejo va explicar que l'operació va consistir a fer una petita incisió a cada costat de l'úter i en un lloc pròxim a la ubicació natural dels ovaris i col·locar-hi el teixit ovàric descongelat en la pacient.

Quatre mesos després de l'autotrasplantament, a l'octubre del 2011, la dona va presentar de manera espontània senyals d'activitat ovàrica, com tensió mamària o flux vaginal i al mes següent va tenir la primera menstruació espontània en 10 anys.

"Vam començar llavors un procés d'estimulació ovàrica i vam actuar d'una forma similar a la que se segueix en el cas de les fecundacions in vitro", va dir Callejo.

En el primer intent, es va obtenir un embrió que van transferir a la cavitat uterina i a les dues setmanes l'ecografia va confirmar l'embaràs de la dona. El juliol del 2012, a les 30 setmanes de gestació, la dona va donar a llum el seu fill, Lucas, de 5,5 quilos. El nen va néixer mitjançant cesària per un problema amb el cordó umbilical.

La mare, al seu torn, ha subratllat que el seu cas "obre la porta i dóna esperances a altres dones". "Si en el meu cas s'ha pogut fer, encara que el que es va conservar va ser només una miqueta de teixit ovàric, en altres casos en què hi ha més material, pot ser més fàcil", va indicar.