El cantautor Giuseppe Mustacchi, conegut amb el nom artístic de Georges Moustaki, viatger de verb lliure i amant de la vida i els seus plaers, va morir ahir als 79 anys, a la localitat francesa de Niça. Moustaki va néixer a Egipte, tot i que la seva família era d'origen grec, i ha cantat en grec, àrab, anglès i portuguès. No obstant això, se'l considera un cantautor principalment francòfon.

L'autor de cançons com Ma Liberté, La dame brune i Le Métèque, el seu gran èxit, va estar influït des de molt jove per la literatura i la cançó francesa, i abans de ser major d'edat ja es va instal·lar a París. Va treballar de cambrer en un bar on va començar a tractar músics de l'època. Georges Brassens va exercir-hi una influència especial, fins al punt que Moustaki va adoptar el seu nom de pseudònim artístic.

Lletrista excepcional, va escriure lletres per Édith Piaf, Henri Salvador, Colette Renard, Yves Montand, Juliette Gréco i Serge Reggiani.

La seva influència en Marina Rossell es va fer evident l'any 2000, quan va col·laborar en el disc la cantautora catalana Y rodará el mundo, amb la peça Les anges sont très a la mode. El 2007, van compartir escenari al Palau de la Música Catalana, on Moustaki va interpretar en català Vagabond.

L'octubre del 2011, Moustaki anunciava que deixava definitivament de cantar. A finals d'aquest mateix 2011, Marina Rossell va publicar el disc Marina Rossell canta Moustaki, en què la cantautora versiona en català una dotzena de cançons de l'autor francòfon.

França va plorar ahir la seva mort. El president, François Hollande, el va recordar com un "immens artista les cançons del qual, populars i compromeses, han marcat diverses generacions".

La cantant Juliette Gréco, a la qual es coneix com "la musa dels existencialistes", va lamentar la pèrdua d'"un home absolutament exquisit". "Era un home refinat i elegant que tenia una dolçor infinita i, a més, talent. Era com tots els poetes, algú una mica diferent. Les diferències sempre fan el talent", va comentar Gréco.