El músic, cantautor i compositor Rafael Subirachs ha iniciat ahir una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami per poder finançar la seva última creació, l'òpera Nabí, basada en l'obra del poeta Josep Carner. L'òpera en qüestió s'estrenarà si, després dels 40 dies que durarà la campanya, s'aconsegueixen els 33.000 euros necessaris, ha informat avui el mateix Subirachs.

Rafael Subirachs assumeix el repte de presentar el segon acte de Nabi, En el mar, format per tres cants (La tempesta, La balena i La platja) i amb una durada de 45 minuts en total, en el Festival de Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols aquest estiu.

Les composicions de Subirachs sempre han estat vinculades amb poetes destacats de la literatura catalana del segle XX com Joan Salvat-Papasseit, Miquel Martí i Pol, Gabriel Ferrater, Carles Riba o Carner. En aquesta ocasió, ha escrit una òpera en quatre actes, d'unes cinc hores de durada, a partir del poema Nabí, escrit pel màxim exponent de la poesia noucentista el 1941.

Nabí (www.nabionline.com) està basada en el llibre bíblic de Jonás, el profeta que va sortir de la boca del gran peix i sobre el qual el poeta Josep Carner va crear un dels textos poètics cabdals de la poesia europea del segle XX.

Rafael Subirachs ha creat la dramatització i les músiques d'una òpera tràgica i còmica que posa de manifest les desobediències de Jonás i, a través de les quals, poeta i compositor reflexionen i les traslladen al nivell de l'imaginari i del llenguatge popular actual. Cada acte presenta un perfil geogràfic concret, uns espais naturals i llocs que cada poble pot identificar: el món rural, el marítim, la metròpolis i el desert o la terra de secà. "És un repte no menor el fet d'intentar superar el classisme de l'òpera", destaca Subirachs i afegeix: "L'òpera és de tots, tots estem representats i tots la compartim. I no és només per a unes classes privilegiades determinades, com ha estat fins ara, llevat d'unes honroses excepcions".